甩石頭,帶風向,摻沙子,挖牆腳

 

繼何式凝向日媒誣蔑香港示威者父權後,黎明繼續日日借題發揮,與何式凝兵分兩路,一個繼續強攻性別、另一個轉章大打大陸人身份,總之任何香港人自主要自保的運動都要破壞。

香港人人主張封關抗疫,她偏要強詞奪理說是歧視大陸人,還把大陸人與少數族裔和LGBT綑綁論述,你主張中港區隔,便被上綱上線打成排外反同沙文法西斯。賊喊捉賊,最共黨思維拉一派打一派的根本就是黎同志。

今日黎同志又有新作,兩公婆投了一篇讀者來信去 Lancet ,美其名是給香港的情信,實際緊抱大陸主旋律,意圖訴諸權威,污名化正常保護本地人健康的做法,把一切都打成反華、打成歧視。Lancet 盛名在外,的確嚇到人。但認真看看內容,兩個「學者」合寫的「評論」只有四段,參考文獻是報紙新聞和Facebook 貼文。哈哈哈,你隨便走入一間大學問個教授,期末論文有 Year 1 學生敢交篇這樣的東西上來你會不會看?

一場反送中、一場武漢肺炎,是人是鬼立馬分曉。平日滿口大愛平權,一支豆腐雪糕也忍不了的人,看到這半年滿地滿海衣衫不整的枉死女屍,忽然就屁也不放一個了。蟄伏這麼久,最近又有新議題新機會,當然不放過繼續的「甩石頭,帶風向,摻沙子,挖牆腳」了。

附上所謂「評論」供大家一哂。

作者:吳爾芙

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 審計雞 by FAKE 文青
    呢個情境每日都上演,你已經分唔清楚你嘅正職係一個auditor,定係一隻雞…
  • 李卓人用Zoom 搞六四,係咪想幫中共引晒啲民運份子出來? by 左膠正垃圾
    丫,唔知李卓人知唔知,係中國用zoom ,如果你講左d咩係國家唔中意既話,係大陸上緊既人,都會被爆門?…
  • 孟晚舟被定罪,比美國不給香港待遇更中中國要害 by Terence Yun
    大家要清楚明白中共決定將國安法入基本法當中,其風險必然會計算美國這一著,計算之內,意味著中共絕對可以承受到這個傷害,包括香港沒有國際地位,金融生意直線下滑,外資大幅離港等等。但中共可以承受得到,因為今天美國不是上世紀八十年代的美國,中國也不…
  • 「廢青」之煉成 by 金仔
    「係喔,就到六點,你要走啦呵?」。那位妹妹不知天真還是「串」,「係呀,就夠鐘。」朋友無言。到了六點,那個妹妹準時離開會議室。朋友第二天跟她照肺,想知道她每天準時下班會不會有什麽特殊理由,會不會需要上課或家裏有什麽事等等。只見那妹妹很鎮定的回…
  • Annual Leave 除咗全日同半日,原來仲有其他玩法…… by HR 扮工週記
    Annual Leave 大家請就請得多,亦都唔會陌生,雖然小編唔能夠代表所有公司,但相信大多數公司都會有規定 Annual Leave 最少以半日為一個單位,同事每次請假最少係半日。正當小編以為哩樣野已經好清晰,好難有咩問題,但原來小編嘅…
  • 嚟得見工嘅你,可唔可以比少少誠意? by M女皇
    有人黎見工,著牛仔褲,孭住個細到爭啲連電話都擺唔落嘅細袋仔,連淡妝都唔化下。咩事呀?去完 shopping呀?我就知道,佢唔會做到我同事。有人黎見工,外表正正常常吖,佢填完表,我問佢拎學歷證明黎影印。佢同我講: 「因為你地尋日係電話度冇叫我…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203833
Date: 2020-02-14 22:16:13
Generated at: 2020-05-29 09:50:27
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/14/203833/甩石頭,帶風向,摻沙子,挖牆腳