不如我畀盒口罩你?

 

搶口罩熱潮完全無停過,我記得好早之前喺旺角藥房買咗盒口罩,果陣都仲係$60/盒,之後好快已經變到周圍都無得賣,於是我就上網睇啦,見到有啲Facebook page話留言話最快果XXX個就有,我果陣都懶懶行無理到,但係當屋企嘅口罩愈來愈少,我開始淆底,加入2盒thx行列,但係2盒thx好快又進化,除咗留言仲要like同share先有機會抽到,作為一個marketer,完全感受到當中嘅伏味,唯有再搵其他辦法。

之前仲未開始放無薪假,所以無親身去排隊買,而且每次得幾百個籌,有啲人仲通宵排,根本無可能爭到,仲要好多係上咗年紀嘅老人家喺度排。我試過去gmarket同amazon度買,但係都被cut單,唯有喺Facebook marketplace同carousell試吓,其實都預咗有機會畀人呃,但係都無辦法,結果係有啲被扣關、有啲失聯、有部分就仲等緊未知嚟唔嚟到。每次知道網上面邊度有得買我都會去試,次次都入唔到,不停F5,然後唔夠幾分鐘就話售罄,真係好絕望,唉,點解香港人咁慘?

不過喺絕望嘅時候總會見到曙光,有日喺外國嘅朋友話可以寄盒口罩畀我,然後親戚去日本旅行又特登買咗啲口罩畀我,仲要日本其實已經好難買到口罩,佢都搵得好辛苦,後來連同事都話佢有啲口罩,如果我真係唔夠佢都可以賣畀我,不過我見暫時都夠,就叫佢讓咗畀啲更急需嘅人先。最近亦收到讀者inbox話可以畀口罩我,話我知邊度有得買,教我上邊啲網買,真係好感動(明明你哋都唔知我係乜水)。

「不如我畀盒口罩你?」朋友說。

「吓,你買到咩?你夠㗎嗱?」我說。

「其實唔夠㗎,不過我知你仲唔夠。」朋友說。
「傻咗咩,你留番自己同屋企用啦,唔夠先問你。」我說。
「嗯,咁好啦,你一定要同我講。」朋友說。

今時今日,一句「不如我畀盒口罩你」真係感動過「我愛你一生一世」。

 

P.S. 我嘅口罩暫時都夠用一個月多啲,所以大家唔使擔心我,好好保重身體。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203902
Date: 2020-02-18 06:01:22
Generated at: 2020-08-15 07:24:13
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/18/203902/不如我畀盒口罩你?