【勢掀搶購】各大本地口罩廠,內外層都唔會缺,但一定缺__ __ __?

 

 

香港政府唔封關,武漢肺炎在香港社區爆發只係遲早嘅事,香港人能屈能伸,數星期間全香港人都已經成為口罩專家。

廢話唔多講,近來有唔少良心商人,都密鑼緊鼓開廠製,做口罩,據悉部份口罩廠會索性開放俾市民使用,即係出得起原材料及俾租,廠方就會容許任何人使用口罩製做機器。

眾所週知,外科手術口罩由三層組成,包括最外層防水(主要防人地嘅口水)、中間層過濾、最貼面層吸水(主要吸自己口水和汗水),三層都係屬於「不織布」,所謂不織布,都係膠,特性唔同的膠,都係石油化工產品,香港的石油化工產品都依賴境外輸入,一眼睇晒,香港無煉油廠。最外層最內層不織布唔係高科技物料,又唔係真係咁難做,故此供應唔會出大問題。

咁問題就係,中間嗰層過濾層。話明過濾層,就有一定技術要求,而家全香港人都係專家,讀者應該熟過我,又BFE 又PFE 咁,大家可以睇呢篇舊文(【口罩知識】99% PFE 就等同 N95 口罩?)。

 

 

做魚缸嗰層濾水綿就話比較簡,但如果要滿足外科手術口罩嗰個過濾要求,就要喺物料同埋過程當中微調。

可以預期,如果香港各善長嘅口罩工廠開始投產,內外嘅不織布應該唔會缺貨,但係中間層過濾綿就會缺,要集齊三層物料借佢地部機用都需要一定採購實力。香港市面有代替品,就係「眾所週知的那個數字英文字牌子」,可以擺冷氣機隔塵網上,標榜將冷氣機變成空氣清新機嗰隻濾綿。

但做完個兩層口罩,再自己放塊綿喺中間咁?都幾考功夫!

不過會好焗,唔怕啦,香港人N95 都戴到。

 

作者:白木乩

白木乩
聽聞係總編分身,專用來出D 與總編身份不符既膠文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 203909
Date: 2020-02-18 17:40:35
Generated at: 2020-04-01 15:08:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/02/18/203909/【勢掀搶購】各大本地口罩廠,內外層都唔會缺,