平機會控告黃店,旨在法理上搞港獨?

政治 / 最新文章綜覽

 

平機會早前向榮光冰室警告,指佢哋唔招待中國人或者唔識講廣東話以外嘅人,係可能觸犯《種族歧視條例》,又以幼稚園以廣東話作為面試語言亦有機會犯例做例子。隨後,社區組織協會嘅蔡耀昌口誅筆伐,甚至話要去平機會做正式投訴。

睇番平機會可以執行嘅《種族歧視條例》,第8條中對「種族」同「種族群體」係咁講嘅

8. Meaning of race, on the ground of race, racial group and comparison of cases of persons or different racial groups
(1)In this Ordinance and subject to subsections (2) and (3)—
(a)race (種族), in relation to a person, means the race, colour, descent or national or ethnic origin of the person;

(d)racial group (種族群體) means a group of persons defined by reference to race, colour, descent or national or ethnic origin, and references to a person’s racial group refer to any racial group into which the person falls.

(4)The fact that a racial group comprises 2 or more distinct racial groups does not prevent it from constituting a particular racial group for the purposes of this Ordinance.

平機會如果用(1)(d) 加(4)一齊去睇,然後去作出行動的話,咁即係話佢哋當咗香港人同香港以外嘅中國人係兩個「種族群體」。

中華人民共和國憲法序言講到,

//中華人民共和國是全國各族人民共同締造的統一的多民族國家。平等團結互助和諧的社會主義民族關系已經確立,並將繼續加強。在維護民族團結的斗爭中,要反對大民族主義,主要是大漢族主義,也要反對地方民族主義。國家盡一切努力,促進全國各民族的共同繁榮。//

平機會如果香港視為「種族群體」,正正係同憲法中「反對地方民族主義」有所違背。

《中華人民共和國憲法》第四條亦提及

//中華人民共和國各民族一律平等。國家保障各少數民族的合法的權利和利益,維護和發展各民族的平等團結互助和諧關系。禁止對任何民族的歧視和壓迫,禁止破壞民族團結和制造民族分裂的行為。//

假如平機會真係提出控告黃店,正正就係「破壞民族團結和制造民族分裂」。憲法理應制約公營部門,如果平機會真係警告黃店,就會令林鄭政府違反中國憲法。原來平機會先係真手足,特首違反憲法就真係要下台,五大訴求突然由佢哋實現,實在有趣。

再者,如果平機會再真做落去,即係承認咗香港人係一個於漢族中國人不同嘅「種族群體」。如果係真的話,就真係大大鑊。

70年代中華人民共和國加入聯合國,第一件事就係將香港剔除出殖地清單。結果香港人冇得公投1997年之後嘅前途。再者,北京常以香港不是一個民族,而否定港人履行聯合國《公民權利及政治權利國際公約》中譯本第一條

//一. 所有民族均享有自决权,根据此种权利、自由决定其政治地位并自由从事其经济、社会与文化之发展。//

嘅權利。

但如果呢單嘢真係打到上香港法院成為案例,就即等同「香港民族」喺中國憲法下嘅《基本法》同香港法例中所為承認嘅新民族,從而享有自決權。咁就開啟西方列強幫助香港前途自決嘅缺口。你自己法例都咁樣裁決,其他國家就唔洗再面目模糊。

所以大家唔好錯怪蔡耀昌同平機會了,佢哋係真心想「香港民族」有法理基礎。手足,辛苦了。

 

作者:毒舌男

聽聞係某編輯分身,專用來出啲與編輯身份不符又得罪人嘅毒舌文

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【辦公室智慧】Learn how to not give a fuck, you will be fine. by 沒有句號
    大佬個 Sales Assistant – Ann 姐入 form claim 電話費,一次過 claim 一至八月,公司 policy 講明只可以 claim 最近兩個月嘅單,會計部都係跟 policy 做嘢啫,過咗期自然就彈㗎啦,所以 …
  • 【真人真事】小表妹的胎前記憶 by 表姐
    「你仲記唔記得喺媽咪個肚果陣係點架?」 「唔記得啦」 「再之前呢?未去媽咪個肚之前你喺邊架?」 「喺個天度」…
  • 失戀時,朋友講嘅野,聽下好喇! by 壞孩子
    佢地唔係你,唔知你個心有幾多掙扎,唔知你同個ex嘅經歷同佢俾你嘅感覺,就算你講左,佢地都係當故仔咁聽。而且,朋友為免你傻落去,通常都會叫你放手,話個人唔值得你等或者挽留。但你聽完,就算心知肚明,你鬼做到咁灑脫,如果你得,朋友就唔洗成日睇住你…
  • 關心柳俊江,仲多過十二位手足 by Terence Yun
    此新聞一出,不論是藍絲群組還是黃絲群組,都對此新聞樂此不疲,藍絲見此新聞,當然不會放過這個機會,明白,必然強力追擊,一定打到唔停手。但係唔明所謂的黃絲群組,所謂的本土、城邦之類,都對此也樂此不疲,大家七嘴八舌,當家常話,當正他有如阿嬌藝人般…
  • 去到英國做警花(自稱),見盡社會光怪陸離。 by 英國警花
    早排見d移民谷,個個都好擔心治安,人人好似會抬個夾萬日日出街等人打劫咁款,好似治安除左偷竊打劫外就無野要考慮。講到治安,你有冇諗過英國好多警力其實花了在照顧精神病人身上?…
  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 204767
Date: 2020-03-14 16:08:59
Generated at: 2020-09-23 01:58:50
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/03/14/204767/平機會控告黃店,旨在法理上搞港獨?