【逼科的愛情】(一) Senior 用著自己的權威去「執死雞」,係逼科入面,見怪不怪!

 

你有一個拍拖三年的非auditor男友, 作為逼科食物鏈的底層, 你能有不OT 的理由嗎?

星期六, 你約了男友晚上8點食飯,慶祝三年的週年紀念。

但七點時, 突然manager 要即場review working, 代表成team 都無放工的可能。

七點半, 男友不停的call 你,「係邊呀, 我book 左枱。 」

但成張豬肉枱坐滿manager 和senior manager, 每個人都眉頭深鎖, 你沒有即時拿出手機回覆男友的緊急message。

九點, manager 話不如一齊去買飯, 那時你見到手機有200 條未read 的message。

「你係邊? 」

「仲咩唔覆我call? 」

「你係咪有危險? 我好擔心你? 」

「間餐廳將枱俾左其他人, 我地booking cancel 左啦。」

「我係你公司樓下等你? 」

「我地今日三週年記念, 你係邊? 」

你和同事一出公司門口, 你見到你男友落寞的身形, 他向你奔跑過嚟。

他攬住你:「仲咩唔覆我message, 擔心死我, 我以為你有咩事? 宜家無事就好啦!」

你輕輕一掙:「啲同事係度架, 唔好咁啦!你走先, 我返屋企再搵你,好唔好。」

他無可奈何的放開了你手, 默默看着你遠去的背影。

凌晨三點, 你拖着疲累的身軀, 終於步出了公司的大門, 唉, 終於完結了一天繁忙的工作。

你用你在的士僅餘的時間, message 他:「今日好對唔住, 突然manager 唔放我地走, 我知我約左你慶祝記念日, 但我今日真係好忙, 最多下次同你一齊補祝, 好唔好 😔, 乖啦, 唔好嬲我啦!」

 

…………………………..

 

數天過後, 他已讀, 但再也沒有回覆。

要趕announcement deadline 的你, 在這個衝線的時刻,你沒有多餘的心思去處理情情愛愛的問題,你總在想, 過多數天, 等我announce 左之後, 再搵佢道個歉, 就無事架啦!

但在announcement 前兩天, 你突然收到他的message

「我諗左幾日,
我愛你,
但我真係接受唔到你份工,
沒天沒夜的OT,
我只想要一個平凡的女朋友,
當我需要佢,
佢會係我身邊,
佢會陪我過每一個重要的時刻。
我知道你鍾意你份工,
我亦明白我要繼續同你一齊,
就要接受你份工。
所以, 不如我地分開下,
可能我地要冷靜下,
睇下我地係咪適合彼此。 」

在趕announcement deadline 的你, 看着一堆又一堆的working, 但眼淚在眼窩裡不停打轉,你的男Senior in charge,Ricky,察覺到你的異樣,他的手輕輕的放在你膊頭:「唔好咁唔開心啦,會過去架!」

你沒有回男友的message,因為你知道他決定了就再沒有挽回的空間,與其每天為著「無時間陪男友」呢個問題吵架,不如現在冷靜一下,諗下他是否真的適合自己。

 

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

 

兩個月過後,在那個Senior in charge, Ricky 的熱烈追求的攻勢之下,你答應了跟他在一起,他向你索吻的一刻,你的淚水不自覺的流了下來,他的吻帶有你咸咸的淚水,他滿面困惑。你:「傻瓜,係開心嘅眼淚呀!」

但到底這滴眼淚是帶有喜悅,還是記念那一個他,只有你自己才清楚。

 

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

 

兩年過後,Ricky他跟你求婚,他由那年的senior in charge 變為manager,人工亦有那年的4萬,變為6 萬,你找不到拒絕他的理由。有時你會想念那個他,但你知道他現在亦只是公司的小職員,人工只有2萬多,連自己都養不起,更不用說養起你。理智告訴你,㨂Ricky 是你最好的選擇。

有時你問自己:「Ricky 有咩好?」

「人工同title 都不錯呀,我唔係20 歲啦,我需要一個穩定的生活,一個可以俾到安全感我的男人,我唔否認,安全感係包括錢。」

「所謂的愛情
只發生在
我很單純,
你很窮,
那個簡單的青蔥歲月,對嗎?」

 

 

作者:FAKE 文青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 205592
Date: 2020-04-16 07:26:42
Generated at: 2020-08-15 21:37:11
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/04/16/205592/【逼科的愛情】(一)-senior-用著自己的權威去「執死