【逼科的愛情】(二) 長工時之下,會唔會鍾意左你同事?

 

當正常人返工八個鐘,但auditor peak session 要工作15-16 個鐘,對你teammate比對你男友同親人的時間仲要多,如果你遇到一個好傾嘅teammate,有feel係好正常嘅事。

身邊的朋友,出軌或辦公室戀情確實不少:

– 男senior 同女intern 返中國出job,大家每日對足15個鐘,加上遇到好主動的intern,senior 同拍拖六年的女友分手,再同intern 一齊。之後,intern 仲要周圍唱男senior 嘅前女友。
– 某男senior 老婆大左肚,但男senior 鍾意左個associate,同associate 搞婚外情,之後俾老婆發覺,未生仔就要離婚。
– 有男senior 同女的senior manager 拍拖,相差八年的姐弟戀,而呢位男senior 只會做女senior manager 嘅job,成為女senior manager嘅男朋友同得力馬仔。
– 男女朋友本身係大學拍左幾年拖,各在不同的逼科工作,但返工的第一個月,仲上緊training,但個男仔已經出左軌,training 第二個星期就俾女仔坐大腿,之後同佢女友分手,再同公司嘅女仔一齊。
– 有不少女仔入逼科之後,同本身的男友分手,再同同job senior 一齊。我理解的,畢竟返工有個老前輩照顧住,係會安心啲。
– 男manager媾女associate, 相差八年以上,係咪真愛,我真係唔知,亦唔想知。
– 有男senior 同intern 一齊左,之後好快就一齊同居。

如果你問我:「男女係公司對得耐左,會唔會容易有feel ?」

我:「男女如果長時間工作,一係有好感,一係就有心病,從來沒有灰色地帶。因為係繁忙工作之下,你一係覺得男senior成日allocate 工作俾你做,姐係A字膊,一係就覺得佢肯幫你,肯教你,肯一齊同心合力捱過呢個peak,而如果你同佢又傾到計,講到笑,你對佢好大機會有好感。當然呢個好感會唔會發展到「鍾意」就要睇下雙方點交流同點發展呢段關係。當然亦有一種係就算大家捱過呢個Peak,但大家都只係同事關係,有時連朋友都談唔上,因為傾計太過表面。

大家都差唔多年紀,一齊捱過peak,每日食飯傾計工作都一齊,你地有共同的敵人,通常都係你senior in charge or 你manager,敵人嘅敵人就係我朋友嘛,所以你地關係更close。而且,呢三個月的audit,雖然平淡,但其實你地發生左好多趣事,有時你teammate 比你家人男朋友更了解你。有時你只瞓左幾個鐘,好累,但佢一講笑話,就拉住瀕臨瞓覺嘅你,再次打起精神繼續工作。其實對佢有好感係一件正常不過的事。」

你再問:「聽左咁耐,你有無曾經鍾意過你teammate?」

我:「有好感係好正常的事,但不代表會發展成「鍾意」嘛,雖然係有可能。但成年人,應該分得清楚咩係應該,咩係唔應該,同事同情人之間應該有一條線,呢條線係永遠不可以僭越。」

你問:「你答左啦?」

我:「我答得好清楚呀!」

你再問:「所以係鍾意左但唔可以僭越?」

我:「你想深一層,鍾意真係太容易,例如你會鍾意一本書,鍾意一部電影,鍾意一隻錶,但鍾意係好流於表面的嘢,它係短暫,好似煙火咁,爆發就是消散的開始。

最重要唔係你對佢有無好感,有無鍾意佢,而係你做人嘅原則。如果你有好強原則唔俾自己出軌,即使你對佢多有好感,其實佢充其量都只會係你一個好好的朋友,除左朋友之外,無其他架啦!」

你問:「所以如果我男友係逼科做,我唔應該成日擔心佢出軌?」

我:「出軌係愛情的信奉,你信嘅咪存在囉,你唔信,咪唔存在。一個男人的本性,比外在的環境更重要。一個對女性沒有任何抵抗能力的男人,佢係咩環境都係會出軌,你明唔明?所以,逼科只係創造左一個出軌和交配的環境和機會,但有咁嘅機會,不代表你一定要出軌,同交配架嘛!一個人的本性,比其他嘅都更加重要。」

 

 

作者:FAKE 文青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206117
Date: 2020-05-04 06:03:31
Generated at: 2020-10-25 13:18:12
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/04/206117/【逼科的愛情】(二)-長工時之下,會唔會鍾意左