【新疆鬼故】(二)烏魯木齊異聞

 

 

今日繼續嚟睇紀曉嵐所記載喺乾隆時嘅新疆鬼故,呢次嘅主角係烏魯木齊──既係指地方,亦係一個人,發生咩事呢?我哋嚟睇下紀曉嵐點講:

 

「烏魯木齊」嘅意思係好牧場咁解。我喺呢度時,有位筆帖式[1],個名又叫烏魯木齊,數返佢改名嗰時,係平定西域之前廿幾年。[2]聽佢講,佢出世時,老豆夢見阿爺,阿爺話:「你生呢個仔,要叫烏魯木齊。」仲特登寫畀老豆睇。老豆瞓醒,亦都唔知係咩語言嚟,但係個夢又好真,所以就真係叫佢做烏魯木齊。烏魯木齊仲話,依家真係嚟咗烏魯木齊,唔通下半世都要留喺度?後嚟,烏魯木齊升做印房主事,喺任內去世。由佢隨軍嚟到烏魯木齊到死,始終冇離開過。命中注定呢樣嘢,仲唔係真嘅?

烏魯木齊又同我講過,有個下人叫巴拉,打仗時相當勇猛,後嚟佢被流箭[3]射中,枝箭由佢左邊面頰射入,喺佢右耳穿返出嚟,佢仲用盡最後一口氣斬死咗一個敵兵,再同敵兵一齊瞓低。後嚟,烏魯木齊有事去咗孤穆第(喺烏魯木齊同特納格爾[4]之間),夢見巴拉嚟拜見佢,佢見到巴拉著得幾整齊,唔似仲做緊賤役,一時間又唔記得佢死咗,就問佢依家做緊乜,要去邊度。巴拉答佢:「小人有公事路過呢度,偶遇主人,咪過嚟敘下舊,小人真係好掛住你。」烏魯木齊又問巴拉點解做到官,巴拉話:「上帝最重視忠孝節義,凡係為國家而死,即使係奴僕,只是生前冇做過咩壞事,落嚟之後一定會畀個官職你做;有做過壞事嘅,亦都可以抵銷罪過,下世投胎做返人。小人依家係博克達山神[5]嘅部將,同驍騎校[6]同級架。」烏魯木齊再問佢去邊,佢答去昌吉[7],再問咩事,巴拉就話:「帶咗份公文,咩事就唔知囉。」

之後烏魯木齊就醒咗,同巴拉嘅對話言猶在耳,相當真實。當時係乾隆三十三年六月,到八月十六就發生昌吉之亂[8]。睇嚟隻鬼都係唔敢洩露未來嘅事囉。[9]

 


 

[1]筆帖式:官名,係清代特有嘅官職,係每個部門都有嘅翻譯人員嚟,有唔同品級,由旗人擔任,官名亦係嚟自滿語,意思係書吏之類。

[2]指清朝最終控制新疆嘅戰爭,即係乾隆二十年(1755年)滅準噶爾蒙古,同埋兩年之後因為準噶爾勢力消失乘時而起嘅大小和卓之亂,現代烏魯木齊係喺滅準部時建立嘅。紀曉嵐係十幾年之後嘅乾隆三十三年(1768年)去新疆嘅,即係佢識烏魯木齊時,烏魯木齊應該三十幾歲,照計佢出世改名時唔應該知道有烏魯木齊呢個地名。

[3]流箭點解?諗下流彈點解咪知囉。

[4]特納格爾即係今日新疆阜康,離烏魯木齊唔夠60公里,差唔多就係香港同澳門嘅距離,所以烏魯木齊都唔算話真係離開咗烏魯木齊,同上文講佢終身冇走過並冇衝突;有啲譯者認為係紀曉嵐去孤穆第,可能係因為佢哋認為去孤穆第即係離開烏魯木齊,而冇注意巴拉並唔認識紀曉嵐,亦同紀曉嵐冇主僕關係,唔會稱呼紀曉嵐做主人。

[5]博克達山係分隔準噶爾盆地同吐魯番盆地嘅天山支脈,位於烏魯木齊以東、特納格爾以南,今稱為博格達山,山名為蒙古語,意為神山。

[6]驍騎校係清代八旗軍官名稱,八旗制度內,每300人編為一佐領,長官亦稱為佐領,而驍騎校為佐領副手,每佐領設一人,為正六品官。

[7]昌吉位於烏魯木齊西北37公里處,今為昌吉市,由昌吉州管轄。

[8]昌吉之亂係一場只見於清代實錄同清代筆記嘅小型暴亂,當時有醉酒屯兵軍官非禮流放女犯人而引發暴動,犯人佔領昌吉之後攻向烏魯木齊,喺中途由昌吉守備劉德鎮壓,詳細情況記載咗喺《閱微草堂筆記》卷二十,過程之中亦都有關帝顯靈嘅事件;後嚟參與昌吉叛亂嘅犯人喺烏魯木齊迪化城西嘅樹林被處死,又引發另一件怪事:樹林有幾團黑氣飛嚟飛去,令夜行者蕩失路,後嚟派兵喺月夜去樹林度,見到黑氣就開槍打,之後先冇咗。呢件事就記載咗喺《閱微草堂筆記》卷三。

[9]原文出自《閱微草堂筆記》卷三:

烏魯木齊,譯言好圍場也。余在是地時,有筆帖式,名烏魯木齊。計其命名之日,在平定西域前二十餘年。自言初生時,父夢其祖語曰:「爾所生子,當名烏魯木齊。」並指畫其字以示。覺而不省為何語,然夢甚了了,姑以名之。不意今果至此,意將終此乎?後遷印房主事,果卒於官。計其自從征至卒,始終未嘗離此地。事皆前定,豈不信夫?

烏魯木齊又言,有廝養曰巴拉,從征時,遇賊每力戰,後流矢貫左頰,鏃出於右耳之後,猶奮刀斲一賊,與之俱仆。後因事至孤穆第(在烏魯木齊特納格爾之間),夢巴拉拜謁,衣冠修整,頗不類賤役。夢中忘其已死,問向在何處,今將何往,對曰:「因差遣過此,偶遇主人,一展積戀耳。」問何以得官,曰:「忠孝節義,上帝所重。凡為國捐生者,雖下至僕隸,生前苟無過惡,幽冥必與一職事;原有過惡者,亦消除前罪,向人道轉生。奴今為博克達山神部將,秩如驍騎校也。」問何所往,曰:「昌吉。」問何事,曰:「齎有文牒,不能知也。」霍然而醒,語音似猶在耳。時戊子六月。至八月十六日,而有昌吉變亂之事,鬼蓋不敢預洩云。

題為譯者(即本人)所加;呢次嘅故事係同一位叫烏魯木齊嘅人有關,總共有兩節,所以呢次就放埋一齊講囉。

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 「媽劇停」之苦 by 小盛女
    最緊忙緊咩?忙緊請人,你無睇錯,我終於可以請人喇!唔使再一個人頂晒所有嘢,好感動!起初我滿心歡喜,以為會有好多CV send過嚟,點知原來10份都無,仲要有幾份係印度人,我唔係歧視佢地,只係唔識中文真係搞唔掂,好難勝任「媽劇停」嘅工作。…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
  • 香港警察的政治智慧 by 健吾
    當時特首梁振英叫盧偉聰向習近平交代香港犯罪率情況,盧偉聰即說道:「現在我們的犯罪率是1978年以來最低的一年。」習近平指出香港社會情況變得複雜,人口亦愈來愈多,但犯罪率反而有所下降。盧偉聰答道:「要感謝我們內地的公安部對我們的支持,沒有他們…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206224
Date: 2020-05-09 03:48:42
Generated at: 2022-06-29 12:39:50
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/09/206224/【新疆鬼故】(二)烏魯木齊異聞