【新疆鬼故】(三)喂你老婆同人殉情喎!

 

古代嘅瀕死體驗故事,好多時候都可以解釋為醫學唔發達,將重度昏迷嘅人當做死咗,結果喺屋企停靈時死者就「還陽」,然後同家人講返發咗個咩夢;至於西方版本嘅就係快快手將人埋咗,當佢醒返時就慘死喺棺材入面。但係,紀曉嵐見到呢一單,就真係冇辦法咁去解釋,我哋嚟睇下:

 

我喺烏魯木齊時,有一日,有人嚟報告咗一件事:一位姓王嘅步軍校[1],佢要運軍械去伊犁[2],佢老婆就留喺屋企。呢日下晝,佢屋企門閂實咗,叫佢又冇人應。我覺得應該有事發生咗,所以就急召迪化同知木金泰[3]去睇下咩事。

木金泰破門而入,就見到一男一女裸體相擁瞓喺床上面,兩人腹部都被劏開而死。男死者唔知由邊度嚟,亦冇人知係咩人,問埋附近鄰居,都冇人知佢係邊個,本身已經打算當做疑獄結案。當晚,女屍突然呻吟,看守嘅人畀佢嚇一嚇,去睇下條屍,發現女屍竟然復活咗,過咗一日之後仲可以講嘢,然後佢就供返成件事出嚟:

「我同佢自細就相愛,到我嫁咗人,都仲有同佢幽會。後嚟,我跟丈夫嚟到西域駐防,佢一直都好掛住我,就周圍搵我,最後搵到嚟呢度。佢一嚟到我門口,我就將佢帶入房,所以鄰居都唔知佢嚟咗。之後,我哋就諗,即使依家可以相會,最後都要分開,咁不如一齊去死。落刀時我痛到暈咗,然後又好似發夢醒咗咁,靈魂就離開咗身體。我想即刻去搵返佢,但已經唔知佢去咗邊,我只可以一個人喺沙漠入面,望住周圍無邊無際嘅白草黃雲。正喺彷徨之間,有隻鬼將我縛走,去到一處官府,路上一路畀佢哋侮辱。之後,官府話:『佢係就係幾無恥,但死期未到,罰佢一百杖就趕佢返去。』佢哋係用鐵杖嚟打嘅,我頂唔順又暈咗,再醒返時,就已經復活咗喇。」然後我哋睇下佢屁股,果然有好多條杖痕。後嚟,駐防大臣巴公[4]話:「陰司已經罰咗佢喇,通姦罪[5]就輕判啦。」

我寫嘅《烏魯木齊雜詩》入面有一首係:「鴛鴦畢竟不雙飛,天上人間舊願違;白草蕭蕭埋旅櫬,一生腸斷華山畿。」就係講呢件事。[6]

 


 

[1]原文為「軍校王某」,根據《清史稿·職官志》,駐守烏魯木齊嘅軍官入面有「校」字嘅只有驍騎校一種,但清朝兵制又有一種校叫步軍校,高級過驍騎校。由於駐防烏魯木齊嘅軍制到乾隆四十八年先完全確定,所以喺當年亦真係有可能會有步軍校喺當地。所以我決定當佢係步軍校王某。

[2]今新疆伊寧,為準噶爾故都,清乾隆之後亦為新疆嘅軍政首府,位於原新疆中北部,晚清新疆西部被俄羅斯割佔之後成為邊境城市,而首府地位亦被迪化(烏魯木齊)取代。

[3]迪化同知為當地當時最高行政長官,乾隆二十五年新設,同知即係副知府,清代會喺有特殊行政需要嘅地區派駐同知治理,形成「廳」呢一種行政區。直至乾隆三十八年迪化升為州,改為迪化知州。廳呢個名目後嚟為日本採用。

[4]駐防大臣巴公,係指當時駐守烏魯木齊嘅參贊大臣巴彥弼,巴彥弼為覺羅氏,屬皇室遠親,乾隆三十六年(1771年)烏魯木齊改由滿人士兵駐守,就派咗佢嚟做參贊大臣,當時紀曉嵐喺佢嘅幕府做嘢,所以多少都要尊稱下佢。由於巴彥弼喺乾隆三十六年先上任,而紀曉嵐同年東歸,所以呢件事可以確定喺呢年發生。順帶一提,呢度再次證明滿人係唔興將自己嘅姓(哈喇)冠上個名前面,而係用自己個名嘅第一個音節當姓用。

[5]通姦罪:《大清律例》內有犯姦罪,律文為「凡和姦杖八十;有夫者杖九十;刁姦者杖一百」,和姦係指男女雙方同意嘅婚外性行為,即係今日講嘅通姦,因為王軍校個老婆已經嫁咗人,按律係要罰九十杖。

[6]原文出自《閱微草堂筆記》卷五:

余在烏魯木齊時,一日,報軍校王某,差運伊犁軍械,其妻獨處。今日過午,門不啟,呼之不應,當有他故。因檄迪化同知木金泰往勘,破扉而入,則男女二人共枕臥,裸體相抱,皆剖裂其腹死。男子不知何自來,亦無識者。研問鄰里,茫無端緒,擬以疑獄結矣。是夕,女屍忽呻吟,守者驚視,已復生,越日能言。自供:「與是人幼相愛,既嫁猶私會。後隨夫駐防西域,是人念之不釋,復尋訪而來,甫至門,即引入室,故鄰里皆未覺。慮暫會終離,遂相約同死,受刃時痛極昏迷,倏如夢覺,則魂已離體。急覓是人,不知何往。惟獨立沙磧中,白草黃雲,四無邊際。正彷徨間,為一鬼縛去。至一官府,甚見詰辱。云:『是雖無恥,命尚未終。叱杖一百,驅之返。』杖乃鐵鑄,不勝楚毒,復暈絕。及漸蘇,則回生矣。」視其股,果杖痕重疊。駐防大臣巴公曰:「是已受冥罰,姦罪可勿重科矣。」余《烏魯木齊雜詩》有曰:「鴛鴦畢竟不雙飛,天上人間舊願違。白草蕭蕭埋旅櫬,一生腸斷華山畿。」即詠此事也。

題為譯者(即本人)所加,因為我比較有興趣係後嚟紀曉嵐佢哋有冇同王軍校講返「喂你老婆同人殉情喎!」當時由烏魯木齊去昌吉(位於烏魯木齊西北30幾公里處)都要行一日,王太同人殉情再復活呢段期間佢肯定係仲未返嚟嘅……

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206334
Date: 2020-05-12 07:16:37
Generated at: 2020-10-30 09:39:03
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/12/206334/【新疆鬼故】(三)喂你老婆同人殉情喎!