【新疆鬼故】(四)Over their dead bodies

 

 

時下流行講 dead body,咁紀曉嵐嘅新疆見聞又有冇出現過同 dead body 有關嘅故事呢?《灤陽消夏錄》[1]嘅第六卷就有兩則 dead body 故事放埋一齊,叫做喺鬼故同奇聞之間,我哋嚟一齊睇下:

 

烏魯木齊八蜡祠[2]嘅道士,已經八十幾歲。有一晚,佢用七千文錢鋪平,瞓喺上面就死咗,大家就話不如用呢啲錢嚟葬咗佢啦。入夜之後,道士報夢畀工房吏鄔玉麟,佢話:「我生前負責管理官立嘅廟宇,殮葬費應該係由官方出。呢七千文錢係我辛苦積蓄得嚟,可唔可以放入我嘅棺材入面,下世我自己返嚟拎?」鄔玉麟覺得道士都幾慘,就順佢意。安葬道士之後,鄔玉麟長嘆一聲,佢話:「棺材裝咁多錢,然後埋喺曠野,即係帶住寶物落葬,實會被人盜墓啦。」我就話:「當初話用佢啲錢嚟葬佢,佢都猛到嚟報夢啦。如果真係盜佢墓,佢變埋厲鬼都似。邊個會為嗰七千錢嚟同隻鬼鬥?」在場嘅人聽完都笑咗出嚟。不過,最後都係鄔玉麟講得啱。[3]

呢個故事入面,雖然紀曉嵐最後表示八蜡祠道士個墓真係畀人盜咗,但道士自己係唔係拎唔返啲錢呢?我又覺得未必嘅。假設真係有呢啲神異之事,個道士係個可以知道自己死期嘅人,咁個盜墓賊嘅出現又會唔會係佢一早知嘅呢?而佢會唔會又知道盜墓賊拎走咗呢七千錢之後,最後會輾轉落返去道士嘅轉世度呢?又甚至乎,呢個盜墓賊就係佢下一世嘅老豆?其實真係冇人知。

第一個 dead body 故事好似冇咩鬼,得鄔玉麟同紀曉嵐傾嘢,好似冇咩力咁,咁不如睇下呢個:

乾隆三十六年春季,我由烏魯木齊出發返去中原[4],行到巴里坤[5],老僕咸甯喺馬鞍上面瞓著咗,咁啱又遇到大霧,咁就同大家失散咗,之後仲因為跟錯咗野馬嘅蹄印入咗山,蕩失咗路出唔返嚟。正當咸甯心諗佢死梗嘅時候,佢發現山崖下面有條死屍,睇落係走甩咗嘅流放犯人嚟,不過就喺呢度凍死咗。咸甯發現屍體嘅袋入面有啲乾糧,於是就拎咗嚟充飢。之後佢又拜下呢位死者,話:「我會葬咗你,你教我匹馬點行啦。」跟住就將屍體搬去一個岩穴度,再執啲亂石埋實佢,然後就上返馬,由得匹馬自己行。過咗十幾日,咸甯發現到一條落山嘅路,一落山,就已經係哈密[6]囉。哈密遊擊[7]徐君係喺烏魯木齊時嘅舊相識,所以咸甯就去佢嘅官署度暫住等我。再過咗兩日我先嚟到哈密,主僕重逢恍如隔世。到底係隻鬼有靈帶佢落山?定係有神明心存善念保祐佢走得返出嚟?定係只係好彩?徐君就話佢就寧願話係鬼神有靈,等啲人見到荒野棄屍都會幫手收葬都好。[8]

至於呢個故事,我就比起紀曉嵐諗多一個問題:會唔會係鬼魂特登引咸甯入山,想搵咸甯幫佢收殮遺骸呢?但正如徐遊擊咁講,見到路邊有 dead body 時,幫呢個不幸嘅死者收殮都係件善事嚟。不過時值2020年,最好都係 call 黑箱車啦。

 


 

[1]《閱微草堂筆記》最初其實係五部紀曉嵐嘅筆記嚟,係喺乾隆五十年至嘉慶五年(1785年至1800年)之間寫嘅。呢五部筆記分別係《灤陽消夏錄》、《如是我聞》、《槐西雜志》、《姑妄聽之》、《灤陽續錄》,前四部喺成書之後就即時出版,到《灤陽續錄》成書之後,再由門人盛時彥結成總集《閱微草堂筆記》出版,日後亦以《閱微草堂筆記》之名行於世。

[2]八蜡為周代就有嘅八種農神,古代周圍都有八蜡祠、八蜡廟,唔止極之西北嘅烏魯木齊有,極之東南嘅台灣都有。

[3]原文:

烏魯木齊八蜡祠道士,年八十餘。一夕以錢七千布薦下臥其上而死,眾議以是錢營塟。夜見夢於工房吏鄔玉麟曰:「我守官廟,棺應官給錢。我辛苦所積,乞納棺中,俟來生我自取。」玉麟憫而從之。葬訖,太息曰:「以錢貯棺,埋於曠野,是以璠璵歛也,必暴骨。」余曰:「以錢買棺,尚能見夢。發棺攘奪,其為厲必矣。誰能為七千錢,以性命與鬼爭?必無恙。」眾者囅然。然玉麟正論也。

[4]根據《清史稿·高宗本紀》同《清史稿·紀昀列傳》,皇帝係喺乾隆三十六年十月七日赦免紀曉嵐嘅,而赦免之前皇帝首先已經下令畀佢東歸,到紀曉嵐接近北京一帶時,皇帝就咁啱去咗熱河,所以紀曉嵐就喺密雲等皇帝回程,皇帝見到佢就要佢即席賦詩,再借「寫得好」嚟畀返個翰林院編修佢做;所以計返路程,春季由烏魯木齊出發就差唔多架喇。

[5]巴里坤今屬新疆哈密市,由烏魯木齊出發東行,沿博格達山北麓行嘅路線就會經過巴里坤。巴里坤得名於境內巴里坤湖,另有漢名「宜禾」。雖然今日巴里坤受哈密管轄,清乾隆時反而係巴里坤管轄哈密(紀曉嵐離開新疆之後冇幾耐,巴里坤升格為鎮西府,轄宜禾縣、哈密廳等地)。

[6]哈密即今新疆哈密市,當時為哈密廳,當地又有世襲嘅哈密回王,一直傳承到民國三十八年。哈密就係出產哈密瓜嗰度。

[7]遊擊,或作游擊,明清軍官名,清軍於綠營有遊擊官,高一級為參將、低一級為都司。

[8]原文:

辛卯春余自烏魯木齊歸,至巴里坤,老僕咸甯據鞍睡。大霧中,與眾相失,誤循野馬蹄迹,入亂山中,迷不得出。自分必死,偶見崖下伏尸,蓋流人逃竄凍死者。背束布橐有餱糧,甯藉以療飢。因拜祝曰:「我埋君骨,君有靈其導我馬行。」乃移尸巖竇中,運亂石堅窒。惘惘然信馬行,越十餘日,忽得路出山,則哈密境矣。哈密遊擊徐君在烏魯木齊舊相識,因投其署以待余。余遲兩日始至,相見如隔世。此不知鬼果有靈導之以出?或神以一念之善佑之使出?抑偶然僥倖而得出?徐君曰吾甯歸功於鬼神,為掩胔埋骼者勸也。

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 「媽劇停」之苦 by 小盛女
    最緊忙緊咩?忙緊請人,你無睇錯,我終於可以請人喇!唔使再一個人頂晒所有嘢,好感動!起初我滿心歡喜,以為會有好多CV send過嚟,點知原來10份都無,仲要有幾份係印度人,我唔係歧視佢地,只係唔識中文真係搞唔掂,好難勝任「媽劇停」嘅工作。…
  • 【邊度囡囡最好?】日本妹世界第一 by Ban Na Wong
    日本妹擁有純潔既氣質,動人既笑容,楚楚可憐既眼神,返到屋企會同你講「哦街li」,較埋熱水俾你沖涼,煮好飯等你食等等,嗚呀真係頂唔順,好想..........以上呢D,日本妹稱之為女子力…
  • 香港警察的政治智慧 by 健吾
    當時特首梁振英叫盧偉聰向習近平交代香港犯罪率情況,盧偉聰即說道:「現在我們的犯罪率是1978年以來最低的一年。」習近平指出香港社會情況變得複雜,人口亦愈來愈多,但犯罪率反而有所下降。盧偉聰答道:「要感謝我們內地的公安部對我們的支持,沒有他們…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206433
Date: 2020-05-14 08:05:56
Generated at: 2022-07-02 00:09:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/14/206433/【新疆鬼故】(四)over-their-dead-bodies