【跨國企業資深marketing 高層話你知】民主黨夥同職工盟免費派美心星巴克咖啡,究竟係食窮佢定幫佢宣傳?

 

我真係好頂撚唔住啲黃衛兵的智力。

班泛民白撚癡癡走去幫美心派咖啡,柒左都算,佢地都入過中聯辦飲過咖啡,依家幫美心派佢地做distributor嘅咖啡我覺得好合情合理嘅。

政治呢就好複雜嘅,我覺得同黃衛兵講政治,其實同黑警講法律差唔多,大家都係唔識又再自己發明啲嘢出黎就以為係岩,然後鳩做。咁我地唔好講政治,我地講返商業。

如果派貨=蝕,你班契弟去啲美食節度「試食」,人地係咪個個展商都年年蝕到要跳樓?點解每隔一排就會有班promoter在旺角中心派咖啡?雀巢係咪蝕到血本無歸?啲長腿promotor姐姐做咩要落球場送「水動樂」俾你飲呀?

咁點解人地成日要派野飲?Marketing 呀柒頭!

 

 

市場個餅就係得咁大,此消彼長,原本美心有批咖啡要扔嘅,係唔會出現在市場,但你好好人咁幫佢派左俾低下階層。結果就係低下階層飲多左兩罐藍色經濟圈嘅咖啡,自然少左誘因去幫襯黃色經濟圈的咖啡。而更加危險嘅,係由於低下階層本來對飲食的要求已經唔算高,正所謂「沒有比較就沒有傷害」,十個低下階層,三個飲完覺得比起平日飲開的垃圾四洲咖啡好飲得多,咁將來佢有錢,自然就會去買Starbucks 架啦,因為係你泛民幫佢明白到原來Starbucks 係咁嘅味嘛!

派貨呢家野,唔怕你精、唔怕你呆,最怕你唔來,一百個試完我原本要扔嘅貨,只要有一個鐘意,我都叫做賺左,我有咩野蝕?係你地班泛民傻仔還在沾沾自喜以為佔了我小便宜。

Free lunch is always the most expensive meal,商人如是,政客亦如是。想不到天下間還有如此天真的政客,果真是香港之福。

你真係要多謝美心公關宅心仁厚,如果我係佢公關呀頭,第一時間cap相寫落年報:縱使過去一年,我們集團面對社會紛爭,以及嚴峻的挑戰,我們仍然願意與社會各不同政黨合作,一起守護中國香港。 #香港再出發 #大和解 #黃藍是政見 #Starbucks好味道 #泛民話你知。

你個黨跳落黃河都洗唔清啦!

提提大家咩叫利益衝突?咁難怪黑警都可以安心咁收向太啲錢,咁有咩問題?「用對家嘅資源做有利自己嘅事,何樂而不為」?你唔拎左向太筆錢,佢到時益左班鄉黑咪仲衰?對不對?以後人地問起你「美心Starbucks 啲咖啡點評價」,你夠膽鬧人啲咖啡係垃圾咩?讚好飲當然係死罪,但如果要彈佢垃圾呢— 明知咁垃圾你條契弟又拎去送俾人派街坊?從此你就失去評價的「正當性」。咁鍾意俾垃圾水人飲,做咩唔切柒煲湯派街坊? 派啦,做咩唔派?反正都冇人想含~

講到尾,唔幫美心散貨,並唔係政治潔癖,而係「勿通匪類」,香港人唔缺嗰兩杯咖啡,俾啲骨氣大家睇下好冇?

 

作者:臭閪論政

(無人聞過)

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 做傳銷其實同入邪教無乜分別 by 小盛女
    「想唔想快啲有錢結婚買樓?」「想唔想快啲搵到人生嘅第一桶金?」「想唔想出人頭地?」「想唔想一世免費用護膚產品?」…
  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
  • 運動場上的小團體——「女朋友協會」 by 愛麗 ‧ D
    曾經遇過一個最讓我佩服的女生是這樣的:首先她拿到了全勤;而且她親和力夠,再且可能因為全勤的關係,跟男朋友ssssss都熟絡,熟悉得能接下球場上內外的所有人的所有話題;還熟悉球場上所有的規則,懂得球證每次響哨的意義;還跟每一位女朋友都熟,就像…
  • Goodbye HK, Hello HK. by 毛言地
    班機兩點半飛。預早三個鐘到準備Check-in,再計埋搭巴士去機場,準時十點打開屋企大門,準備迎接久違嘅飛行之旅。雖然平時我同啊媽買餸幫手拎袋橙都話好重,但拎行李就另計,再重都係開心事。等巴士用十五分鐘,車程用差唔多一個鐘。雖然淨係去機場嘅…
  • 吃很多但不會胖的女子 by 藍兼併
    她啜了一口凍檸茶,然後接連吃了三口米粉,郊外的泰式食店在晚飯時段前的最後一個下午茶餐,在她慢慢品嚐下,變得特別美味。她是個會吃很多,但看起來依然弱不禁風,有時瘦削得營養不良的模樣,臉頰都會凹陷,只有鼻樑是高挺的女生。…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206444
Date: 2020-05-14 19:30:47
Generated at: 2020-10-20 13:15:13
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/14/206444/【跨國企業資深marketing-高層話你知】民主黨夥同職工盟