香港人日日夜夜都做緊雞

政治 / 最新文章綜覽

 

最近,林鄭老母想整頓通識科。佢形容通識科係「無掩雞籠」,會「讓有心者在其中傳播失實、偏頗的歪理」,所以她會「今年內一定會同大家講清楚我們要如何處理。」這些言論引起大眾嘩然,有人甚至覺得林鄭用雞籠嚟形容一個科目,係咪暗示學生返學就係做雞,香港教育就係學做雞的教育?

其實,我覺得生活係香港同做雞真係無咩分別。就用返當年通識科做例子,當初三三四構思除了中英數外,加入通識做必識科。當時其實無論係老師學生家長都好反對,因為呢科係香港發展未係好成熟,而且咁多必修科會阻礙學生揀其他科,最重要係評分標準畀人感覺會好主觀。當初其實好多人都反對通識必修,但呢個政府就強姦人民既意志,聯同建制派將通識科推上馬。好啦,而家通識科真係做到嘢,培養獨立思考,政府同建制派又唔鍾意喎。其實呢樣嘢感覺就好似一個唔想做雞既人,無啦啦畀鴇母推落火坑,下海接客。點知隻雞因為接觸到各式各樣既客人,培養出反抗鴇母既意思。個鴇母又唔鍾意,話要檢討下隻雞點解做得咁差。呢個政府自己迫人做雞接客,然後話隻雞做得唔好。呢個政府其實係咪強姦緊人民既意願同侮辱緊人民既智慧呢?

返學已經要學做雞。好嘞,出嚟社會,香港工時穩坐全球城市最長嘅寶座,個個日做夜做,老闆就好似嫖客咁,用錢買撚晒你D時間,要你日做夜做。職場文化仲係講求「忍」,忍老細忍客人,因為佢地都有份出錢嫖你。更甚者,仲要做到過勞死,連死前一刻都講緊「點算!做唔切呀!死啦死啦!」。 香港人返工,不但出賣好多時間,仲要出賣尊嚴,甚至性命。

被老細同工作折磨完一大輪,諗住收工享受下自己所剩無幾嘅時間。但係sorry喎,你收工都要做林鄭政府同黑警隻雞。喺限聚令之下,佢地有權剝奪你嘅自由,你嘅出現甚至已經係犯罪嘅一種,因為你同多過四個/八個喺同一條街度,佢哋係有權票控你的。在限聚令當中,有女性受到警察的性騷擾。更甚者,被強姦的受害人都可以反被指控提供假口供和誤導警務人員。

香港人其實日日夜夜都做緊雞。無論返學返工,定放學放工,都不斷被呢個政府迫良為娼。輕者,只是思想稍為被人強姦一下;重者,連自己個西都要畀忠誠毅勇享用,仲要不得追究,追究的人分分鐘要坐監。再絕D,甚至可以強姦你老母你家姐你細妹你個女你阿姨你姑姐你表姐你表妹,食完仲要告鳩你,令到你好似大時代方家咁家破人亡,D細妹唔係畀人姦,就畀人拋落街慘死。而家,就係香港人全民做雞嘅年代。支持政府唔一定做到嫖客,但反對政府嘅人就淪為娼妓,被人日嫖夜嫖。

 

作者:袁皓謙

一個喜歡文字的人

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206507
Date: 2020-05-16 02:08:23
Generated at: 2020-06-06 08:51:42
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/16/206507/香港人日日夜夜都做緊雞