從警察入七仔拿飲品掀起國安法序幕

大家唔明港版國安法會係點,認為你唔同外國勢力勾結,就唔會有事云云,安份守己做個好公民就會天下太平。

年輕人,你實在太年輕了。

查下趙連海、譚作人、王全璋就明白他們的行為,都無所謂勾結外國勢力,原來都可以叫做「煽動顛覆國家政權罪」,一個只想對毒奶粉討回公道,一個討論一下六四,一個只想對人民做維權,就獲得如此下場,這就是今天國家的境況。

港版國安法透過基本法附例三就可以使用中國法律,這條路完美無暇套進基本法當中,即使在2015年律政司司長說過不會利用這個方法實行中國法律,但今天人大卻決定,港人完全沒有反對的理由,因為你一反對,就隨時墜入法網。

至於往後香港係點,不如看看今日一名警察入七仔的行為便預計將來香港日常生活會係點,只要你聲稱是同政府辦事,有如我爸爸是李剛一樣,不用怕,相信政府是可以無事發生。入七仔只要講聲,就拿走飲品,相信大眾市民平時都唔多會有呢種權力,即使警方及後表示其警員之後有比錢,完來是可以這樣,但建議切勿學該名警員以身犯險,因為你唔係警員。

犯法就係犯法
除非你係警察

下星期人大通過法案後,香港日常都會陸陸續續出現這些情況,港人的適應力這麼強,很快就會習慣這種行為及習性,而且警方亦不會在網上所謂「澄清」,因為一來日後事情出現次數多不在話下,而且亦沒有必要,因為香港就是這樣。

至於你認為不公不義,這是你的問題,不在於執政者一方,市民無權無勢,順民、港豬是生存的理由及精神所在,因為這才是「新香港精神」。

在此要說句「歡迎港版國安法」以下支持。

 

伸延閱讀

律政司司長談《國家安全法》(只有中文)

 

作者:Terence Yun

Terence Yun

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • Client 問我點解自己係「仆街磁石」(上) by Professor Chan
    佢自從中學由女校畢業之後就無試過單身⋯⋯連一個月都無。每次同一個男仔分手,佢好快就會同另一個人一齊,佢話佢已經唔記得單身係咩感覺。…
  • Client 問我點解自己係「仆街磁石」(下) by Professor Chan
    依家,你重新行一次,你由出世到依家呢廿五年嘅經歷。好似一段Video咁,由過去,由開始播放,播放到依家呢一刻⋯⋯你可以由得唔同嘅片段喺你個腦入面播放,唔需要去控制佢,一路播一路同我講你見到咩。」我講。…
  • 【國安法自保】除左刪fb post 之外,你應該做乜嘢? by 白木乩
    對於「唔怕」嘅人,已經唔需要睇落去,就義係高尚嘅,歷史會記得你,雖然好多人唔記得左歷史係由勝利者書寫。…
  • 香港人就係純樸到連日本人都可以喺度橫行霸道 by 白木乩
    就算係日本老母來到香港,無左其他日本人嘅目光,無左其他日本人文化監察,無左其他日本人鬧佢「打咩」、「巴加丫囉」、「渣媽」,出名桎梏出名壓抑嘅大和民族,都係會個性解放,係「個性」解放。…
  • 傷J人 by BEAR 兒
    低胸女徑自朝吧枱走去,被緊身裙包裹着的身體玲瓏有致。她走到男人旁邊,向酒保說了幾句,就在吧枱俯身等着,屁股翹得高高的。有容笑了笑搖頭說:「小婊子還挺厲害的。」…
  • 陳偉霆注定是香港人的一道傷口 by 阿享
    陳偉霆現在很紅,紅到他可以和香港完全切割。近年在大陸很紅的人,再怎樣也會偶爾在香港出現。佘詩曼因為《延禧攻略》爆紅,之後成了廠家寵兒,屢屢在香港大小活動出現。同公司的謝霆鋒,容祖兒等,雖然重心在大陸,但也會在香港開show,出歌。就算勢頭同…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206828
Date: 2020-05-24 18:52:53
Generated at: 2020-07-07 02:02:02
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/24/206828/從警察入七仔拿飲品掀起國安法序幕