港元的反思

 

 

最近一年期遠期美電跌落7.83弱方,期權跌落去7.85,近百億元買跌穿弱方兌換保證。

太過財經嘅嘢就費事講,簡單人話解釋,就係有好多人賭緊港紙收皮,而且係大孖沙先做緊呢個水平嘅金額;而港紙兌美元目前7.75,代表港元強,最接近解釋就係好多大型新股預備係香港上市。

點解港匯同期權價差咁大,政治解讀,就係估緊特朗普會出招搞香港,當然香港關係法再度審視,甚至取消,直接迫香港等同中國地位,包括稅率,呢一點估計對香港有一成經濟收益損失。

但最大殺著係搞港匯。

呢個係我自己個人猜想,可以咁大資金賭港元跌,如果純粹係讀關係法取消,都可以解得通;但如果迫匯豐同渣打呢啲發鈔行表態,呢下就有啲難搞。

聯繫匯率原則上無辦法搞到,因為係香港自己掛勾;但如果特朗普用手段搞香港發鈔行,迫佢地表態,究竟企美國定中國呢下就真係撼動全世界,齋封殺香港銀行向美國發出嘅SWIFT(你當係啲唔俾你運錢去美國),大陸啲人仔兌美元立即癱瘓係度;仲有好幾個方法迫匯豐同渣打表態,呢啲都係技術上問題。

詳細係點我知識有限,但美國可以用「自己方法」搞聯繫匯率,亦都可能係點解大家賭港紙跌嘅主因。特朗普話自己制裁方式「相當有趣」嘅情況下,我對於以上嘅嘢都係鳩估,不過如果中左就真係核彈十五個威力咁上下囉,好似係。

 

 

作者:庵念慈

庵念慈
娛樂圈的後生老海鮮,日日被容總追稿的追夢人。現為文化研究碩士學生。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 206944
Date: 2020-05-28 07:07:55
Generated at: 2020-07-06 11:01:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/05/28/206944/港元的反思