無警察的世界?哈,寡人笑撚左,你住廸士尼童話世界?!

 

如果純粹靠民眾自發、鄰居照應,我肯L定啲龍緯汶之流的戀童狂一定最開心。

唔好睇得人性太美好,我的經驗是,每一個人對住警察都純良如綿羊咁,問你有沒有違禁品實話冇,結果搜身搵到刀仔搵到毒品。每一宗家暴,施暴者對住警察都好斯文有禮,但我_你老母,你牆上面有兩個大洞係你拎野掟你老婆miss 左架。一入屋我地最鍾意開人雪櫃,係想確認小朋友有足夠食物,而乾淨整齊的雪櫃亦代表了當事人有自理能力。我地鍾意同小朋友玩,唔係蛇王,而是透過遊戲了解小朋友心智發展是否健全,會否對成年人,尤其是男性有不合理的信任問題和迴避行為。

做警察唔係「呀sir開file唔洗你教」,入面有好多野真係一門專業黎。你覺得業餘組成的地方糾察可以取代警察,其實同你覺得去藥房買成藥就唔再需要醫生一樣咁on9。

講到尾你點保證呢班地方糾察得到權力後又唔會腐化?萬一佢地貪污你搵邊個查?個監察制度呢?正義得過泛民未?佢地啲數咪又係成日唔清唔楚?只要沒有監察,就會腐朽,不論是警察還是任何機構都是一樣。

警察是需要存在,但問題是怎樣訓練、怎樣監管,才能在給予他們權力的同時避免濫權和腐化。有警察的世界不美好,但沒有警察的世界一定更糟糕。

 

作者:歐洲黑警

一個喺歐洲做警察嘅香港人

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207168
Date: 2020-06-01 08:01:32
Generated at: 2020-07-09 18:39:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/01/207168/無警察的世界?哈,寡人笑撚左,你住廸士尼童話