你買我咁多黃花,竟然唔畀錢?

 

喺清朝,才子紀昀嘅僕人王廷佑個阿媽話,青縣有一家人,除夕嗰日,有個賣蓪草花[1]嘅人係咁敲門,喺度嗌:「我企咗好耐喇,買花錢你仲唔畀?」不過,嗰一家人就話佢哋屋企真係冇人買花,但賣花嘅人就實牙實齒咁話係一個梳垂髻嘅女人拎咗佢啲花入咗去。拗拗下,就聽到個阿婆話:「真係怪!廁所支掃把棍上面插住幾朵花啝!」大家跟去睇下,真係頭先個女人拎走嘅花嚟。跟住,佢哋就即刻拗斷支掃把,然後燒咗佢。一路燒一路聽到呦呦聲,仲有血係咁流出嚟。

紀昀聽到呢件事,佢就認為,呢把掃把既然已經識幻化人形,就應該潛心修煉,涵養靈氣,做咩要變成人去拎花呢?搞到啲人知道佢喺度,咁就被人消滅咗,咁仲唔係自己攞嚟衰?啲人呀,做一件事,都未叫成功,就首先拎出嚟周圍曬,唔識得韜光養晦,咪好似呢把掃把咁囉。[2]

 


 

最近香港多故,就成日睇下清朝文人嘅筆記小說略解鬱結,尤其中意睇紀文達公昀嘅《閱微草堂筆記》。紀書雖然都係一啲道聽途說嘅故仔,不過呢啲故仔好多都畀佢寫到好警世。而且,每次揭開本書,睇咗幾個故事,腦入面浮現嘅並唔係乾隆盛世之下嘅士民風貌,而係今日香港袞袞諸公嘅群像。咁搞法唔止放鬆唔到,反而仲想寫啲嘢嚟諷刺下。

不過,為免開名直球正手抽擊會令某啲人面子不保,我都係將啲我覺得幾有意思嘅故事,譯成廣東話同大家分享下算啦。

 


 

[1]蓪草花:之前未聽過呢種花,簡單查完之後,話係一種產於南中國嘅植物,冬季開黃白色花,莖內有白芯,可以用嚟造紙,而且廣州仲有人用呢啲紙嚟製作蓪草畫賣畀歐洲人。然而青縣喺今日河北,離最近嘅蓪草花產地台灣都幾遠下……

[2]原文出自紀昀《如是我聞》卷一,該書於紀公晚年由其門人校對,同佢其他幾本著作合訂為《閱微草堂筆記》出版:

奴子王廷佑之母。言青縣一民家。歲除日。有賣蓪草花者叩門。呼曰竚立久矣。何花錢尚不送出耶。詰問家中實無人買花。而賣者堅執一垂髻女子持入。正紛擾間。聞一老媼急呼曰。真大怪事。廁中敝帚柄上插花數朵也。驗取果適所持入。乃銼而焚之。呦呦有聲。血出如縷。此魅既解化形。即應潛養靈氣。何乃作此變異。使人知而殲除。豈非自取其敗耶。天下未有所成。先自炫燿。甫有所得。不自韜晦者。類此帚也夫。

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 「媽劇停」之苦 by 小盛女
    最緊忙緊咩?忙緊請人,你無睇錯,我終於可以請人喇!唔使再一個人頂晒所有嘢,好感動!起初我滿心歡喜,以為會有好多CV send過嚟,點知原來10份都無,仲要有幾份係印度人,我唔係歧視佢地,只係唔識中文真係搞唔掂,好難勝任「媽劇停」嘅工作。…
  • 【轉工適用】Reference Check 又黎料啦 by HR 扮工週記
    Reference check 一般會喺個 Candidate 拎咗 Offer 之後做,公司會跟據 Candidate 俾嘅資料,然後向以前嘅僱主查詢所提供資料係咪屬實。不過唔係所有公司都會做,一般某啲特定行業或者有少少規模嘅先會去做。其…
  • 香港警察的政治智慧 by 健吾
    當時特首梁振英叫盧偉聰向習近平交代香港犯罪率情況,盧偉聰即說道:「現在我們的犯罪率是1978年以來最低的一年。」習近平指出香港社會情況變得複雜,人口亦愈來愈多,但犯罪率反而有所下降。盧偉聰答道:「要感謝我們內地的公安部對我們的支持,沒有他們…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207465
Date: 2020-06-09 07:01:56
Generated at: 2022-06-29 12:27:48
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/09/207465/你買我咁多黃花,竟然唔畀錢?