你買我咁多黃花,竟然唔畀錢?

 

喺清朝,才子紀昀嘅僕人王廷佑個阿媽話,青縣有一家人,除夕嗰日,有個賣蓪草花[1]嘅人係咁敲門,喺度嗌:「我企咗好耐喇,買花錢你仲唔畀?」不過,嗰一家人就話佢哋屋企真係冇人買花,但賣花嘅人就實牙實齒咁話係一個梳垂髻嘅女人拎咗佢啲花入咗去。拗拗下,就聽到個阿婆話:「真係怪!廁所支掃把棍上面插住幾朵花啝!」大家跟去睇下,真係頭先個女人拎走嘅花嚟。跟住,佢哋就即刻拗斷支掃把,然後燒咗佢。一路燒一路聽到呦呦聲,仲有血係咁流出嚟。

紀昀聽到呢件事,佢就認為,呢把掃把既然已經識幻化人形,就應該潛心修煉,涵養靈氣,做咩要變成人去拎花呢?搞到啲人知道佢喺度,咁就被人消滅咗,咁仲唔係自己攞嚟衰?啲人呀,做一件事,都未叫成功,就首先拎出嚟周圍曬,唔識得韜光養晦,咪好似呢把掃把咁囉。[2]

 


 

最近香港多故,就成日睇下清朝文人嘅筆記小說略解鬱結,尤其中意睇紀文達公昀嘅《閱微草堂筆記》。紀書雖然都係一啲道聽途說嘅故仔,不過呢啲故仔好多都畀佢寫到好警世。而且,每次揭開本書,睇咗幾個故事,腦入面浮現嘅並唔係乾隆盛世之下嘅士民風貌,而係今日香港袞袞諸公嘅群像。咁搞法唔止放鬆唔到,反而仲想寫啲嘢嚟諷刺下。

不過,為免開名直球正手抽擊會令某啲人面子不保,我都係將啲我覺得幾有意思嘅故事,譯成廣東話同大家分享下算啦。

 


 

[1]蓪草花:之前未聽過呢種花,簡單查完之後,話係一種產於南中國嘅植物,冬季開黃白色花,莖內有白芯,可以用嚟造紙,而且廣州仲有人用呢啲紙嚟製作蓪草畫賣畀歐洲人。然而青縣喺今日河北,離最近嘅蓪草花產地台灣都幾遠下……

[2]原文出自紀昀《如是我聞》卷一,該書於紀公晚年由其門人校對,同佢其他幾本著作合訂為《閱微草堂筆記》出版:

奴子王廷佑之母。言青縣一民家。歲除日。有賣蓪草花者叩門。呼曰竚立久矣。何花錢尚不送出耶。詰問家中實無人買花。而賣者堅執一垂髻女子持入。正紛擾間。聞一老媼急呼曰。真大怪事。廁中敝帚柄上插花數朵也。驗取果適所持入。乃銼而焚之。呦呦有聲。血出如縷。此魅既解化形。即應潛養靈氣。何乃作此變異。使人知而殲除。豈非自取其敗耶。天下未有所成。先自炫燿。甫有所得。不自韜晦者。類此帚也夫。

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207465
Date: 2020-06-09 07:01:56
Generated at: 2020-10-30 10:04:50
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/09/207465/你買我咁多黃花,竟然唔畀錢?