香港大學畢業生議會常務委員會2020選舉——投票注意事項

 

香港大學嘅校友,呢個post 唔會同你講應該投邊個,只會同你講有票投,同埋點投票。

好簡單,用手機已經可以做晒所有步驟,無按錯嘢嘅話,十分鐘內可以做晒。

 

大致分為兩部份:

 

第一部分:註冊今次投票

等於我行入票站,拿出個身分證俾選舉職員,做法好簡單,按呢條link http://www.convocation.hku.hk/evoting

就會見到呢個畫面

 

唔洗睇廢話,按submit 就得。

 

 

然後填一堆個人資料。

有一欄係,讀書嗰陣嘅學生證號碼,我記得所以我有填,有人話唔填都得,我無試過唔填。

其他都請填晒佢。

學位我得一個,所以揀左一個。

 

填晒之後又submit。呢個步驟就叫做完。

 

第二部:check email

頭先叫你填email,因為張選票係send 去你email:

 

最緊要係有條link,按落去,就可以開始投票。

email 入面有個access code,同我唔一樣的,我投左,所以你知我條link 同code 都無用,不過我都安全起見塗左佢

 

入完code 就會見到有好多個名俾你揀,唔揀多過8個就得,想棄權可以直接按abstain,唔好揀完人名按abstain,件事會好錯

 

按完vote 之後會見到呢個畫面,我就只係揀左2個,8個或以下都係可以嘅:

 

按完confirm,就完成晒成個投票:

所有於2019年或以前畢業的舊生俱可投票

 

網上投票截止日期為2020年6月15日(周一)下午六時前

 

按呢條link http://www.convocation.hku.hk/evoting

開始投票

 

問:點解今次得八個位?點解上年選完又選?

答:全個委員會24個位,每個位任期3年,每次選8個,所以每年都有人任期完,每年都有選舉。

 

作者:容樂其

我覺得總編輯都有得出文係常識囉!

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207504
Date: 2020-06-10 17:33:46
Generated at: 2022-12-09 08:42:44
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/10/207504/香港大學畢業生議會常務委員會2020選舉-投票注