「批黃鬥黃」只會係失敗者聯盟

 

因反送中抗爭而起之副線任務——黃色經濟圈,在下從 Day1 就不看好,並非黃圈人士冇潛質做生意,而係因為人性本賤,尤其是香港人,外鬥通常外行,內鬥卻是內行,所謂黃營黃圈從冇大台冇認證,化整為零,無圈勝有圈而起,就算有心人冇機心地想整合團結資源,但當嚮應者眾,有圈子有大台有利可圖則會有更多人渾水摸魚,擴張勢力呢回事當然係批鬥同一光譜「敵人」比抗外敵容易。

黃圈黃賣黃鬥黃批黃鬥黃已經係不能說的公開祕密,當所謂黃店冇辦法以性價比活下去,卻要靠鬥黃賣弄立場去苟延殘喘,鬼咩,真金白銀做生意卻搵唔到食,鬥黃批黃塘水只能滾塘魚,仲要身家性命牌照全部視乎港共政權心情靚唔靚才能存活,尚未計算港共依法治人,以各種「合法」手段清算黃店,呢個一味販賣口號及激情,卻無法建立持續發展營運模式嘅「經濟圈」,其實早晚名存實亡。

就算單單拿「黃食店」呢個命題來剖析一下,也是站不住腳。

「黃食店」,Who What Why When Where + How,界黃定黃,冇大台當然冇公信力準則,意圖築大台搶光環嘅小朝廷嘍囉唯有攪小圈子鬥黃,所謂黃圈嘅基本倫理邏輯,一被批判就散功。至於由黃營黃客界定何謂黃,亦莫衷一是,某某食店老闆係藍?佢親身撐警兼出名落簿登鱔稿,咁冇嘢好講啦,但堂堂批黃大會原來只係靠連登論壇暱名遮頭遮尾截圖 post 去定性某某係藍,兒戲過慈禧,之後人云亦云隨波逐流道聽塗說,一傳十,十傳百,各TG頻道一圖定黃藍生死。

原來某店門口貼一堆文宣3M貼就係「黃」,就算唔出聲冇表態,原來唔算黃就係藍,真箇教人搔甩頭皮,如此看待「黃色經濟圈」嘅黃營黃友,得罪講句你哋根本唔係想贏——打仗要贏,基本邏輯就係增加力量,減少阻力,黃友卻是本末倒置,藍或中立之力卻無法爭取,除咗養住一堆脫離政治口號就活不下去嘅寶號,對港共及其卵翼卻毫無威脅。

「批黃鬥黃」係人性,但如果你想贏,你就要控制自己心中嘅慣性及惰性,一味只靠攪鳩所謂同路人/中立者去自high只會係苗僑偉.jpg,更何況單係靠黃圈呢個七八九副線任務想贏?呢種靠打卡批鬥黃嘅所謂抗爭,只是自我感覺良好贖罪劵,唔好再講光復和革命啦,連敵人當你係敵人嘅資格都冇。

 

作者:爽健

爽健
不求聞達於諸侯,只願笑傲賞江湖。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207648
Date: 2020-06-17 07:42:57
Generated at: 2020-08-12 22:41:45
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/17/207648/「批黃鬥黃」只會係失敗者聯盟