【外賣仔日記】見字飲水

 

 

呢排咁熱,令我諗起一件事。

有一年嘅夏天連續某幾日特別熱,講緊係熱到區區都38度-40度走唔甩,個幾日我係返工要瘋狂飲水,飲晒就去到餐廳攞餐嗰陣問下餐廳有無水可以斟返晒成支(通常餐廳都會幫我哋斟返晒成支)。每日講緊係咁流一公升嘅汗水,日日件衫放工之後係濕晒嘅,仲要一定帶多一件替換先得,因為收工嗰陣件衫真係可以好大味,唔換衫就搭交通工具收工嘅話,就會被其他乘客自動隔離我。

我嗰日係要上一個響山上面嘅屋苑送餐。午市嚟,出面唔止陽光普照,係直頭去搵塊坑渠蓋煎蛋都仲得阿,入到屋苑地下大堂以至屋苑附近嘅路都係無瓦遮頭,能見度非常好,入到大堂之後做登記,保安唔係即刻問我去邊個單位送外賣。

而係拎起隻手指指住窗外嘅太陽,同我講:

「死人㗎喎」

嗰陣其實我已經係熱到咩都唔太講到咁滯,微微回應一句:

「OK 啦」

跟住登記完就上樓送餐。

其實我哋點解會有生意做,同埋人工好似高過好多藍領行業咁,響呢啲天氣你就會好易明白到。

夏天到啦,天氣開始比較熱。戶外工作嘅朋友,記得飲多啲水,見唔見到字都要飲多啲水。

BTW,見字飲水。

 

專題:【外賣仔日記】

 

 

作者:外賣仔

外賣仔

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207689
Date: 2020-06-19 06:37:06
Generated at: 2022-07-06 09:55:43
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/19/207689/【外賣仔日記】見字飲水