國安法未到,紅底新世界已經搶住奶鞋底。

政治 / 最新文章綜覽

 

童裝店Chickeeduck16號放個民主女神像,17號即刻比新世界出信警告要移除,話佢依個係展覽,要持有公眾娛樂場所牌照先搞得。Excuse me?幾時喺鋪頭放件嘢就係展覽?

每次關符政治不正確嘅時侯,財團、政府做嘢都係特別快。新城市圍欄加個鐵網又好、政府拍廣告要「止暴制亂」同「支持國安法」又好,連埋今次放代表自由,代表民主嘅女神像換嚟一日收信,大家都唔想「阿爺」唔開心,或者令「阿爺」覺得自己對打擊香港市民唔夠決心。從政又好,從商又好,最大嘅永遠都要睇中共頭,依個就係大富大貴嘅代價。

就好似而家新世界第三代話事人鄭志剛,開口埋口都係講藝術,又同巴黎PALAIS DE TOKYO搞合作,又開K11 Musea,仲獲法國政府頒發法國藝術與文學軍官勳比佢。你以為佢唔似上一代要咩都睇中共頭,你以為佢真係扔錢出嚟純粹為藝術?同巴黎PALAIS DE TOKYO嘅合作係聯同中國美術學校,大家簽咗三年合作計劃。展覽的確喺K11搞,不過係上海嗰個;K11 Musea講到幾靚幾有藝術氣息,結果又係一堆名店。個巨型滑梯要買飛、個教育園區要買飛、兩個音樂噴泉一個唔點用一個裝都未裝,只係一個有主題嘅新商場咁解,唔好真係諗住有幾多藝術品比你細味。至於文學軍官勳點嚟?原來又係「表揚他在中法文化交流,及為中國當代藝術作出的貢獻」。佢擺咁多心力落中國,又比咗咁多錢法國,點都要比樣嘢佢威下嘅係咪?

冇錯,只要係大公司,特別係地產商同銀行,你唔洗旨意佢地會有一秒考慮企香港依一邊。要講賺錢,佢地一定係奶中共鞋底。而身為現任中華全國青年聯合會(全國青聯)副主席、中國人民政治協商會議天津市委員會委員、中華青年精英基金會主席嘅鄭志剛,要用盡一切方法阻止任何有機會令阿爺不悅嘅機會,其實好正常。只係Dpark用咁多九唔搭八嘅理由,不如直接了當話比人知只可以掛「熱烈慶祝國安法即將成立」好過啦。

連放一尊雕像嘅勇氣都冇,唔知道對藝術有豐富認識嘅鄭志剛見到《自由領導人民》依幅畫嘅時侯有冇打冷震呢?

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】傳會以現代美國作為舞台《GTA 6》活用網路與智能手機橫行邁阿密 by 神婆
      一直只聞腳步聲嘅《GTA 6》似乎終於有新消息透露。 根據著名遊戲洩密者 Tom Henders […]…
  • 姜頭 by 藍兼併
    每個年代,都有屬於這個年代的流行髮型。五、六十年代的飛機頭或蛋撻頭,七十年代的椰殼頭,八十年代的鴨尾頭,張國榮的魔力令髮膠賣至斷市。到了九十年代是最爆炸的年代,因為那時候的中間分界,被人說是心理變態,由郭富城帶起的風潮,那年代的男生(包括我…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 420? Green Day? 到底係啲乜嘢嚟? by 健華
    喺每年都有嘅4月20號,可能唔知發生乜事嘅人會覺得係平平無奇嘅一日,又可能有人會覺得呢日係希特拉嘅生日(佢今年終於Cut到有線好似係)云云,但喺大家身邊,乃至社交平台之中都總會有人高呼4月20號係Green_day、Happy 420之類嘅…
  • 做PTGF,做到同事幫襯你 by FAKE 文青
    那天我穿了低胸白色的連身裙,站在 1131 號房前,我同自己講:「加油,做一晚仲好搵過我OT一個月,我OT一個月係無OT paid架。」…
  • 結界列傳——西貢結界的形成 by 沙夶
    點解當年英軍要同新界原居民打過先而唔係由西貢進入?相傳就係因為結界。相傳日軍係修建西貢公路時有兩大隊人員失蹤,最後都無法尋回,多數都係走左入無形結界而出唔番黎。由不同學說分析一下西貢點解會容易生成結界…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207795
Date: 2020-06-23 07:03:17
Generated at: 2021-04-21 15:40:30
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/06/23/207795/國安法未到,紅底新世界已經搶住奶鞋底。