承擔,可能就係你樂於做唔樂意嘅事。

 

 

冇人會想做自己唔樂意嘅事,因為每個人都想自己嘅生活開心啲。十二三歲會掛住打機唔做功課、十七八歲會想晚晚去蒲唔想讀書,就算冇錢玩要返Part Time都要搵份同事玩得埋,做落又唔特別辛苦嘅先會做耐少少。

直到有一刻你會發現當生活再唔係只需要顧自己,當你要諗嘅唔再只係今日幾時完,今個月卡數有冇錢找。可能你因為家庭問題未夠廿歲已經會識諗,可能你廿到尾慢慢先醒覺,甚至你已經過咗三十歲,不過好幸運仲唔洗諗住。人愈大,要諗嘅嘢愈多係必然嘅事:父母開始多病痛、女朋友開始要諗有個名份比佢、置業好定移民好、如果要生小朋友你又要洗多幾百萬。未必個個都係同樣年齡會面對一樣嘅事,但就算比你遲人十幾廿年都好,依啲問題喺你人生都走唔甩。

擔子愈重,你就冇可能但求輕鬆渡日,開始明白每一蚊都要洗得有價值,亦會了解到點解啊媽要行過兩條村嘅街市買餸就係為咗菜心每斤平一蚊。以往返工辛苦啲都唔想做,但而家為咗承擔自己責任,搵多三幾千蚊令自己嘅家庭可以舒服啲啲,可能就算返六日嘅工都會考慮;以往返學就係瞓同玩,但而家為咗之後有能力喺公司搏上位,你放工仲會比錢去讀書唔怕冇得抖;以往你諗過買車就算冇錢買法拉利最少都要買架二手歐洲名車先啱自己,但而家你眼中就只有家庭車——SUV又好七人車又好,最緊要車屋企人車女朋友車埋隻狗都坐得舒服。

以前嘅你或者冇諗過有一日你會肯妥協咁多嘢,而且每樣都係自己心甘情願。

曾經我以為成熟就係代表痛苦地犧牲,不斷付出。但原來當你做每個決定都會好自然咁顧全大局,當你唔再放自己喺第一位,當你覺得自己辛苦少少可以換嚟家人同愛人嘅幸福其實都係件好事。當犧牲換來嘅唔再係痛苦,當你嘅人生唔再係只會諗自己,或者就係你有承擔,變得成熟嘅開始?

做一個成熟嘅人或者唔好玩。但當你樂於做以為自己唔樂意嘅事,好唔好玩,可能已經唔再重要。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 207996
Date: 2020-07-01 03:47:05
Generated at: 2020-08-13 04:46:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/07/01/207996/承擔,可能就係你樂於做唔樂意嘅事。