如果中共唔認BN(O) 係旅遊證件,係咪係咪即係話中共承認咗BN(O) 真係護照?

政治 / 最新文章綜覽

 

認真講返我認為中共唔認BNO嘅意思先,我認為係唔多關用唔用BNO上大陸事嘅:

首先,佢喺簽《中英聯合聲明》同《中葡聯合聲明》時係想將中國籍派勻全港澳嘅,但又礙於有人係BC又有人係葡萄牙公民仲有後嚟嘅BNO,所以就設定咗:同時有港澳永久居留權同BNO或葡萄牙公民身份嘅人,當佢喺中國領土內就將佢哋嘅外國護照當旅遊證件,從而防止呢批人喺佢哋派完中國籍之後即時因為中國自己個國籍法失去中國籍,同埋喺中國有咩事就搵外國領事館幫拖。

總之就係,只要中共認BNO係旅行證件,BNO持有人就唔會因為有BNO而畀中國當成英國人。

咁如果中共唔認佢係旅行證件,係咪即係話中共承認咗BNO真係護照?拎住BNO係咪會等於入咗英國國民(海外)呢種國籍,然後會自動取消中國籍呢?

如果真係咁,結果會幾好笑。香港人冇咗中國籍,會直接產生兩個後果:1. 特區護照失效;2. 回鄉證失效。咁其實你唔去大陸嘅話,有冇回鄉證就真係冇咩所謂,而如果你係有BNO,有冇特區護照又係冇咩所謂。因為有BNO而令中國籍消失呢個情況只會影響到冇BNO嘅人同有BNO但成日要去大陸嘅人,另外有啲港區人大政協會唔會因為咁而被勒令放棄BNO,我又唔知啦~

然~而~如果你喺大陸仲有親戚嘅,咁就有機會出現另一個有趣情況。中共治下,政治運動達到最高潮嘅時候,一個大陸人如果有外國親戚,係會畀人打成間諜嘅~如果係因為你有BNO突然冇咗中國籍,咁嗰啲細個嚟你屋企搬過你啲玩具走嘅仆街表弟,萬一文革再臨,佢應該……

反正,即係中招嘅都係親共嘅人同大陸人啫,冇咩事嘅~

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【辦公室智慧】Learn how to not give a fuck, you will be fine. by 沒有句號
    大佬個 Sales Assistant – Ann 姐入 form claim 電話費,一次過 claim 一至八月,公司 policy 講明只可以 claim 最近兩個月嘅單,會計部都係跟 policy 做嘢啫,過咗期自然就彈㗎啦,所以 …
  • 去到英國做警花(自稱),見盡社會光怪陸離。 by 英國警花
    早排見d移民谷,個個都好擔心治安,人人好似會抬個夾萬日日出街等人打劫咁款,好似治安除左偷竊打劫外就無野要考慮。講到治安,你有冇諗過英國好多警力其實花了在照顧精神病人身上?…
  • 解鎖記 by 健吾
    在泰國演藝圈工作的朋友說,聽說泰國演員之間,都會看不起「拍BL走紅的演員」,會覺得他們沒有演技,用旁門左道上位。只是,在這個時代,如果他們仍看不穿《sex and the city》中,samantha 說的現世代走紅秘笈:「首先是gay,…
  • 【PR】LEGO Bricktober 與你《共闖遊「樂」園》 四款限量版機動遊戲歡度 10 月節慶嘉年華 by VJGamer
     2020 年不經不覺已渡過大半年,準備踏入 10 月之際, 意味著 LEGO® Bricktober「玩」樂 […]…
  • TikTok 其實好重要 by 毛言地
    每個社交媒體都會有唔同嘅低能及危險玩意,就好似Facebook早前都有出現藍鯨遊戲,不過「危險」始終唔係Facebook嘅主流,大家上Facebook嘅主因唔會係為咗睇藍鯨遊戲比咩任務你。但TikTok當中低能嘅影片基本上係主流,咩Skul…
  • 「作為一個女仔識做家務係一件好可恥的事」 by 瓔庭
    「作為一個女仔識做家務係一件好可恥的事,你要同我記住。」細細個便響阿媽度學識呢句說話的Pat一家很完美的實行了這個「理論」,佢係一個十指不沾陽春水的大小姐。家中清潔、煮飯什麼的都是Pat的老竇同阿哥去做。甚至學校有家政堂寧願肥佬都唔肯去做任…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 208491
Date: 2020-07-23 19:41:05
Generated at: 2020-09-20 01:14:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/07/23/208491/如果中共唔認bno-係旅遊證件,係咪係咪即係話中共