如果中共唔認BN(O) 係旅遊證件,係咪係咪即係話中共承認咗BN(O) 真係護照?

政治 / 最新文章綜覽

 

認真講返我認為中共唔認BNO嘅意思先,我認為係唔多關用唔用BNO上大陸事嘅:

首先,佢喺簽《中英聯合聲明》同《中葡聯合聲明》時係想將中國籍派勻全港澳嘅,但又礙於有人係BC又有人係葡萄牙公民仲有後嚟嘅BNO,所以就設定咗:同時有港澳永久居留權同BNO或葡萄牙公民身份嘅人,當佢喺中國領土內就將佢哋嘅外國護照當旅遊證件,從而防止呢批人喺佢哋派完中國籍之後即時因為中國自己個國籍法失去中國籍,同埋喺中國有咩事就搵外國領事館幫拖。

總之就係,只要中共認BNO係旅行證件,BNO持有人就唔會因為有BNO而畀中國當成英國人。

咁如果中共唔認佢係旅行證件,係咪即係話中共承認咗BNO真係護照?拎住BNO係咪會等於入咗英國國民(海外)呢種國籍,然後會自動取消中國籍呢?

如果真係咁,結果會幾好笑。香港人冇咗中國籍,會直接產生兩個後果:1. 特區護照失效;2. 回鄉證失效。咁其實你唔去大陸嘅話,有冇回鄉證就真係冇咩所謂,而如果你係有BNO,有冇特區護照又係冇咩所謂。因為有BNO而令中國籍消失呢個情況只會影響到冇BNO嘅人同有BNO但成日要去大陸嘅人,另外有啲港區人大政協會唔會因為咁而被勒令放棄BNO,我又唔知啦~

然~而~如果你喺大陸仲有親戚嘅,咁就有機會出現另一個有趣情況。中共治下,政治運動達到最高潮嘅時候,一個大陸人如果有外國親戚,係會畀人打成間諜嘅~如果係因為你有BNO突然冇咗中國籍,咁嗰啲細個嚟你屋企搬過你啲玩具走嘅仆街表弟,萬一文革再臨,佢應該……

反正,即係中招嘅都係親共嘅人同大陸人啫,冇咩事嘅~

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 見工過份自信,其實都幾乞人憎 by 小盛女
    其實我唔係淨係想見仔,但係打咗十幾個電話都無人聽,有啲又放我飛機,得佢同另一個女人肯嚟見,呢個女人大我7、8年,經理級人馬,我係請助理,即係under我,其實我都知佢未必啱做,但見佢人工都唔貴就見吓。我不嬲對嚟見工嘅人都好客氣,首先我比咗張…
  • 我們都是活在Jonestown by 《輔仁媒體》編輯組
    Jonestown的教訓其實跟香港的命運相似得可怕。一群當初相信民主回歸的領袖,帶領香港人及其下一代「回歸祖國」,跟隨「中國人堀起」的路。「回歸」後中國人政經社全方位掠奪港人所有,理想崩潰而留下殘酷現實。這些領袖,有的醒覺了,卻做不了甚麼事…
  • 溝俄妹的技術研究 by 技術官僚主義者
    平心而論,俄妹同香港女仔嘅主要分別,係佢哋平均得分較極端:大部分唔係高過70分,就係低過40分;香港女仔係完全相反。大部分人在40至70分區間,成日見啲女有80分,已經俾窮ABC狗衝。因為中庸之道嘛。好似係。即係高過70分會俾同事/同學鬧死…
  • 跳老舞 by 健吾
    中環的教舞老師,年薪可以比做刁的ibanker 人工連bonus 高。有人在做不正經的勾當是事實,香港人愛看不起做不正經勾當,出賣頸以下的身體賺錢這回事,也是事實。…
  • 望住個EX 攬住新女友嗰種感覺真係呢. . . . . . by 莎拉舒
    成個人即刻頹曬,好想衝番屋企,唔想同任何人應酬,個天就真係好似同自己開緊玩笑咁,之前分手後一直都好想係條街撞番佢,見到有佢身上特徵既男仔都會停低望一望,例如釘黑色耳環既,成個情形就好似電視劇感動畫面,以為大家無見好耐,再次見番會發現原來好掛…
  • 【遊戲短評】勁好玩種米模擬器 《天穗之咲稻姬》落田及戰鬥皆令人欲罷不能 by 五木
    《天穗之咲稻姬》(天穂のサクナヒメ)公佈初期無乜人留意,推出後因為超認真嘅耕種系統意外地喺外國引發熱潮。實際上 […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 208491
Date: 2020-07-23 19:41:05
Generated at: 2020-11-30 07:15:03
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/07/23/208491/如果中共唔認bno-係旅遊證件,係咪係咪即係話中共