仆街從來都只會利用善良的人

 

好多人都會話:「你睇下?台灣人哋完全平行時空咁,又唔駛戴罩,又唔駛咩限聚令,幾開心、風流快活!香港?而家就係你哋班人做得唔好,咪搞到疫情咁反覆囉!」

不如我講個以前中學時期發生嘅真人真事俾大家聽。中學時期,訓導主任好撚鍾意用「集體負責制」來處理秩序、違規問題。即係例如發生偷嘢事件,如果無人自首,而柒頭訓導又查唔出邊個犯案,就會罰哂全班留堂。乖嘅、無做錯事嘅人固然唔抵,無端端要俾人罰埋;但偷嘢嘅同學呢?正喎!我俾人罰留堂唔緊要丫,有其他無做錯嘢嘅同學同我一齊受罰,已經夠開心啦。咁我下次都可以繼續小心翼翼地偷嘢了,只要唔俾人發現,就會成班無辜嘅同學一齊受罪,正丫!

呢種諗法好心理變態?係架!不過而家呢個仆街政府咪就係做緊呢樣嘢囉!檢疫、封關等等措施專登做錯(一次可以話唔小心、柒,但如果次次都做錯,就如同學生成份試卷全部填錯答案一樣,一定係專登),然後利用大班自律嘅香港人來埋單。咩夜晚禁堂食丫、咩限聚令丫……

有人會話,咁的確香港有班自私既人無做好防疫措施喎,又開哂party,又飯聚……咁不如諗下,台灣就唔會有呢類自私嘅人?香港有廢老藍屍,台灣就唔會有廢老藍營奶共嘅仆街?咁點解台灣無事,香港爆哂大鑊?已經好多專家指出,香港第三波疫情係因為無做好封關、檢疫。如果你哋係對準政權嘅,唔該先大大聲叫政府封關,而唔係不斷支持加設限制香港人自由嘅惡法。

 

作者:達時製作 (On Time Production)

不平則鳴,乃個人責任。敢言,需要付出代價。但這代價,比社會因為只得一種聲音而步向滅亡,所帶來的代價,明顯小得多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 208581
Date: 2020-07-26 23:54:06
Generated at: 2020-08-10 07:41:31
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/07/26/208581/仆街從來都只會利用善良的人