「你點解要從政?」

政治 / 最新文章綜覽

– KEVIN CHENG PHOTOGRAPHY- 發佈於 2020年7月14日星期二

 

對於好有心嘅人係哩個時勢走出嚟,我都會好奇一問。老實講,我唔只會留意佢地,若然佢地有邊個勤力仔令我欣賞我會直頭主動撩佢地傾計。有啲因為細個積嘅怨念,想係個社會討返個公道,有啲會因為讀嘅科目啟發佢去從政服務社群,大前提都係因為社會嘅不公。

係亞洲嘅文化都主章年長及輩份大可以講嘢大聲啲,一代代咁壓榨年輕人,覺得年輕人就係要捱得先會長大,受著上一代嘅壓榨而成長嘅年輕人只會從心底裡不滿而不敢表達,導致好多扭曲嘅價值觀,一啲都唔健康咁捱大。

明明香港人一直政治冷感,「搵錢最重要」嘅文化,以華人嘅特性覺得政府一定為市民好,就咁樣將香港扭曲到修復不到嘅地步,卻有少部分嘅人年紀輕輕就去留意社區向政治發展,可以講佢地真係好鍾意香港。無去揮霍青春,將心力放係扭曲嘅社會道,有啲仲要十三歲就開始做社區嘅事。老實講從小我都感受過不少不公,勇於發聲嘅我係年小及輩份低之下必須要吞聲忍氣地妥協,都試過受驚或委屈下流淚,不過可能始終我係女性,受到荷爾蒙影響只會激發到自己嘅母愛,係際遇下令我六年班就去做義工,話俾啲小朋友知「對住我你係有自己權益咁做自己」,可以對住我勇於講出自己內心所想,你係可以比大過你嘅長輩正確,輩份大過你嘅人做錯事會向你道歉,係我身上可以感受到公平對待,年紀小更加從心靈就要得到保護。就係咁就一直做咗十幾廿年有關兒童、青少年及南亞裔義工服務,直到退位讓賢由曾經服務過嘅小朋友變成青少年去接力。

我無去諗過做社工,望住佢地係制爪下綁手綁腳做到個人盲晒,可以一直做個有心嘅社工好難。放落政治道,明知香港咁扭曲仲要制度步入死亡,都仲要入去攞苦嚟辛真係令我好奇地問佢地「你點解要從政?」。認識一個人就要睇佢將工餘時間放係邊,「政治以外其實你鍾意做咩?」竟然有個人覺得我哩個係一個好問題,可能無人問過佢,佢自己都無乜點諗。哩個問題真係好重要,就係好愛香港,好錫香港人,所以唔想佢地嘅人生就咁為香港犧牲,無咗「我」嘅人生實在太慘啦~

你有咩係鍾意㗎?唔使做嘢你最想做咩呀?幾耐你無玩過啦?不如好好咁約埋朋友一齊玩吖。(忍唔住義工姐姐上身)

 

 

作者:牛靈

牛靈
屯門開荒牛加盟成員

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 208724
Date: 2020-07-31 06:53:00
Generated at: 2020-12-06 05:41:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/07/31/208724/「你點解要從政?」