又DQ 又延遲,中共人格分裂?

 

又DQ又延遲,香港人就笑香港政府同埋中國共產黨人格分裂,唔知做乜。

其實香港人長年畀宮鬥劇同辦公室政治荼毒,冇理由咁簡單都唔明。

一間公司都唔會一體,入面有唔同嘅人,有啲負責做決定,我哋叫佢哋做agent,有啲負責執行,我哋叫佢哋做齒輪。

當一間公司有多過一個agent,情況就會好複雜,因為佢哋可能目標唔同,利益唔同,決定就會有所衝突。啲資源就會消耗得多,執行力都會大大減弱。
噉通常都有啲機制化解下呢啲衝突嘅,但係當機制function唔到,尤其有啲嘢出咗街先嚟要撳停,就會好大鑊。

一間公司越大就越容易有呢啲情況,除咗因為agent多咗,亦都因為消息同命令嘅傳達需要時間,往往上頭嘅命令嚟到,情況已經發生咗變化,你嘅位置越前線,上頭嘅職位越高就越係噉。

莫講話命令每落一層,每一層嘅人就要做下文學詮釋,然後又變成一個指令傳達去下一層。你估叫人做嘢真係send封email去畀人咁簡單咩?

依家就係有至少兩個/兩班agent因應選情而做出某個決定,然後層層傳遞落去,去到執行嗰粒齒輪,佢就算知道兩樣嘢係incoherent都好,唔通佢可以去返命令嘅源頭同佢哋講:「喂,大佬,你哋拆掂咗先好叫我做嘢呀!」咩?

更何況,呢兩條命令都唔知幾耐之前,係因應咩情況而傳達。

噉咪唯有上面講乜,自己咪做乜囉。收得噉嘅人工畀人笑下柒有咩所謂呢?

至於出現啲噉嘅情況,代表住啲咩,就自己諗喇~
我愛國愛黨,相信香港一定會繁榮穩定。

作者:漁村愚公

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 208735
Date: 2020-07-31 17:23:29
Generated at: 2020-11-29 18:49:42
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/07/31/208735/又dq-又延遲,中共人格分裂?