【懷疑跨境口罩騙案】黃世澤德國口罩代購苦主申請退款被公開個人資料,知情者呼籲援引歐盟GDPR 追究

政治 / 最新文章綜覽

 

 

武漢肺炎自一月起由武漢爆發至今,持續大半年,世界各地都有很多人感染甚至病逝。

香港人自一月起,為口罩四處奔波,在各工廠努力之下,現在要買口罩已經唔算好難,但係大家諗返半年前,疫情啱啱爆發,香港人為左一日一個嘅口罩,花左幾多心力。

自稱BNO 平權大推手的黃世澤,當日都有高調聲稱為香港人代購德國口罩。

有網友於一月尾就不虞有詐,搵左黃氏幫手,但大半年來無貨到港,苦主半年後的近日,終於向Paypal 申請退款,而得到嘅係,黃世澤要公開佢嘅個人資料喺網站,以下係苦主與黃世澤的電郵交流:

唔怕被黃世澤公開個人資料嘅勇敢網友,其實只係代一班苦主出頭。

 

當我為網友公開呢段電郵串之後,陸續有唔同苦主都提供懷疑被騙消息:

40歲先來做老千,點解唔好地地20歲就做老千

收到要求法律意見的電郵。這似係標準網上詐騙疑案,請各界小心!(個人不願見此人被引渡回港浪費港人資源)覆:建議閣下報案。若不嫌麻煩更應去德領事館報案。不負責任不保障別人私隱係違法,在歐州只會更嚴重。(據知此事已受有關方面密切關注,有待進一步行動)

On8 Channel – 王岸然頻道發佈於 2020年8月3日星期一

 

有知情人士透露,被公開個人資料嘅苦主,如果你唔怕麻煩,可以到德國領事館尋求協助,歐盟《一般資料保護規範》General Data Protection Regulation (EU GDPR) 早於2018年生效,旨在保障每個人取回自己個人資料的使用權,對冒犯私隱的人會嚴懲,有傳黃世澤身處德國,德國身為歐盟龍頭,應該唔會姑息呢啲人。

黃世澤利用香港人對口罩的熱切需求,懷疑收錢但無貨,申請退款則被恐嚇,香港及德國執法部門應該介入,我地呢啲傳媒只可能將苦主訴求公諸於世。

 

俾錢就要交貨,買賣交易就係咁人地俾左錢,你唔交貨,人地追究,你話國安搞你,信你嘅叫on9#講你呀黃世澤

容樂其發佈於 2020年8月3日星期一

 

作者:容樂其

我覺得總編輯都有得出文係常識囉!

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 208798
Date: 2020-08-03 23:09:21
Generated at: 2020-09-22 21:01:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/08/03/208798/【懷疑跨境口罩騙案】黃世澤德國口罩代購苦主申