民主派?民主喺邊?睇過?

政治 / 最新文章綜覽

 

睇到「傾向留守議會」依六隻字,大家都知佢地只係求財。有人話佢地好蠢,因為跪低之後下年就會失民心,唔會再有人投佢地之類。其實只要你睇吓今年個民選,你就知依班民主派老屎忽已經唔再有吸引力。就算佢地搞總辭,下年佢地都唔會有信心可以贏返個議席返嚟。特別係比人DQ咗嗰幾個,連閘都未必再入到。

不過講到自己留多一年係為咗抗爭就真係難聽過粗口。

佢地喺議會做過啲咩係幫到香港?我唔知;佢地坐喺議會就可以推翻有建制同中共護航嘅政府所推行嘅法例?我唔覺。議會已經名存實亡,要抗爭冇可能淨係坐喺度。點解過去一年幾咁多人走上街頭?因為佢地好明白依個道理,而班議員比人覺得做到嘢嘅時刻最多只係喺街頭企喺警察同抗爭者中間拖吓時間嗰陣,而唔係坐喺議會鳩叫幾句然後比人抬走就當自己完成任務。

你地同中共傾掂數,出多一年糧之後要走佬嘅咪走,要學十一哥投共咪投共,但仲開口埋口為市民真係好肉酸。你邊忽見到民意想你留低?自己閉門會議幾個鐘就話留低好啲,然後話咁樣係為香港好為市民好,依種做法同民建聯之流一啲分別都冇。

新一代可能未有經驗未有CV,但比起依班出賣香港人足足廿幾年嘅政棍更加有比佢地一試嘅機會。窮途末路嘅舊式民主派,喺坐埋依一年之後,麻煩唔好再出現喺香港市民嘅眼中獻世,更加唔好話你地同香港人同行。民主依兩個字由你地口中講出嚟,好臭。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲介紹】耍帥動作射擊遊戲 《Gungrave G.O.R.E》無限子彈變型棺材爽爆殺敵 by 五木
    主打耍帥和爽爆的動作遊戲,除了《Devil May Cry》外,還有另一個系列《Gungrave》(銃神)。新 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 解構精神心理治療——輔導個案概念化(Case conceptualization) by 西多士
    如果問大家對「輔導」一詞想起甚麼?可能會聯想到精神疾病,情緒困擾,婚姻問題,家庭暴力等。其實,「輔導」並不如有些人想得這般負面的。先說說「輔導心理學(counselling_psychology)」吧。!它是「應用心理學(applied_p…
  • 「𠒇」字係咩嚟?——港姐冠軍帶出嘅哲學問題 by 散彈一號
    試想象下,喺未有電腦嘅年代,如果你見到某張手寫嘅form上面,有人寫自己個名係「陳曼𠒇」咁啦。你會唔會即刻覺得自己唔識讀呢隻字,即刻走去查字典睇下個字點讀? 應該唔會掛。你第一個反應,可能會心諗:「嘩,呢個人寫個『兒』字寫得咁樣衰嘅。」…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • 《鋼鍊》「等價交換」根本不是真理 by 方潤
    很多人提及《鋼》,都是提及等價交換原理,甚至以為《鋼》就是教人等價交換,其實是大謬。因為《鋼》的每一集都有這段開場白,由主角兩兄弟讀出:「人不作出犧牲,就不會得到任何回報,想得到一樣東西,就必須付出同等的代價。這就是煉金術的基本原則 - 「…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 209232
Date: 2020-08-18 15:35:31
Generated at: 2022-12-03 04:10:36
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/08/18/209232/民主派?民主喺邊?睇過?