民主派?民主喺邊?睇過?

政治 / 最新文章綜覽

 

睇到「傾向留守議會」依六隻字,大家都知佢地只係求財。有人話佢地好蠢,因為跪低之後下年就會失民心,唔會再有人投佢地之類。其實只要你睇吓今年個民選,你就知依班民主派老屎忽已經唔再有吸引力。就算佢地搞總辭,下年佢地都唔會有信心可以贏返個議席返嚟。特別係比人DQ咗嗰幾個,連閘都未必再入到。

不過講到自己留多一年係為咗抗爭就真係難聽過粗口。

佢地喺議會做過啲咩係幫到香港?我唔知;佢地坐喺議會就可以推翻有建制同中共護航嘅政府所推行嘅法例?我唔覺。議會已經名存實亡,要抗爭冇可能淨係坐喺度。點解過去一年幾咁多人走上街頭?因為佢地好明白依個道理,而班議員比人覺得做到嘢嘅時刻最多只係喺街頭企喺警察同抗爭者中間拖吓時間嗰陣,而唔係坐喺議會鳩叫幾句然後比人抬走就當自己完成任務。

你地同中共傾掂數,出多一年糧之後要走佬嘅咪走,要學十一哥投共咪投共,但仲開口埋口為市民真係好肉酸。你邊忽見到民意想你留低?自己閉門會議幾個鐘就話留低好啲,然後話咁樣係為香港好為市民好,依種做法同民建聯之流一啲分別都冇。

新一代可能未有經驗未有CV,但比起依班出賣香港人足足廿幾年嘅政棍更加有比佢地一試嘅機會。窮途末路嘅舊式民主派,喺坐埋依一年之後,麻煩唔好再出現喺香港市民嘅眼中獻世,更加唔好話你地同香港人同行。民主依兩個字由你地口中講出嚟,好臭。

 

 

作者:毛言地

毛言地
你有多久沒去找自己的理想?搏殺一天,回到家,倒頭就睡。 無言,只因生存太累。談理想?妄想; 毛言仍言,只因理想,本就是「理應去想」 http://www.facebook.com/MaoYanDe

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】傳會以現代美國作為舞台《GTA 6》活用網路與智能手機橫行邁阿密 by 神婆
      一直只聞腳步聲嘅《GTA 6》似乎終於有新消息透露。 根據著名遊戲洩密者 Tom Henders […]…
  • 姜頭 by 藍兼併
    每個年代,都有屬於這個年代的流行髮型。五、六十年代的飛機頭或蛋撻頭,七十年代的椰殼頭,八十年代的鴨尾頭,張國榮的魔力令髮膠賣至斷市。到了九十年代是最爆炸的年代,因為那時候的中間分界,被人說是心理變態,由郭富城帶起的風潮,那年代的男生(包括我…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 420? Green Day? 到底係啲乜嘢嚟? by 健華
    喺每年都有嘅4月20號,可能唔知發生乜事嘅人會覺得係平平無奇嘅一日,又可能有人會覺得呢日係希特拉嘅生日(佢今年終於Cut到有線好似係)云云,但喺大家身邊,乃至社交平台之中都總會有人高呼4月20號係Green_day、Happy 420之類嘅…
  • 做PTGF,做到同事幫襯你 by FAKE 文青
    那天我穿了低胸白色的連身裙,站在 1131 號房前,我同自己講:「加油,做一晚仲好搵過我OT一個月,我OT一個月係無OT paid架。」…
  • 結界列傳——西貢結界的形成 by 沙夶
    點解當年英軍要同新界原居民打過先而唔係由西貢進入?相傳就係因為結界。相傳日軍係修建西貢公路時有兩大隊人員失蹤,最後都無法尋回,多數都係走左入無形結界而出唔番黎。由不同學說分析一下西貢點解會容易生成結界…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 209232
Date: 2020-08-18 15:35:31
Generated at: 2021-04-21 15:12:21
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/08/18/209232/民主派?民主喺邊?睇過?