【唔係防盜】豪宅屋苑的CCTV 用途

 

 

豪宅屋苑五星級服務是係常識!當然員工嘅稱呼同樣要「升呢」,唔好講係保安,試吓講係禮賓員。如果覺得唔夠氣派,就加埋尼泊爾籍警衛同警犬巡邏,簡直傲視同儕。

記得,幽默嘅前輩 T 同獨撚講:「豪宅嘅 CCTV唔係用嚟防盜,係用嚟昅住嗰住客幾時返嚟服侍佢!」。點解 T 會咁講? 話晒 T 係豪宅屋苑做咗幾年已經「被」訓練有素。

某外籍戶主性格固執死板,跟他的職業倒是有點相配。如果,T 係 CCTV睇到外籍戶主出門,T 一定先截的士。因為戶主只要等超過五分鐘,就一定發癲破口大罵不停投訴。

又,如果戶主發現其他住客係樓下泊車,就會發揮專長力爭不斷投訴「至走方休」…… 。戶主嘅固執程度連佢老母都頂唔順,仲同 T 講「對唔住」,話好遺憾連自己都搞唔掂。

後來,T 同獨撚講:「識湊就好易湊,唔駛咁怕佢!最重要睇實CCTV ,預啱時間處理晒佢覺得唔順眼嘅嘢,搵唔到嘢鬧就自然返屋企!」。

獨撚唯一破例會加公司同事係Facebook 就係 T;遇到好前輩或者同事真係要「燒豬還神」。

 

另外,兩個CCTV 嘅故事咁啱都係喺凌晨嘅控制室發生。

 

「煙民主任」望緊𨋢CCTV講:「你睇唔睇到?」

我:「咩事?太快,睇唔到呀!」
主住:「屌!咁都見唔到,倒鏡俾你睇番。」畫面入面,男嘅淨係著住底褲想行入𨋢,而女嘅就衝出嚟捉住佢扯番佢出嚟。
主任:「知依嗰單位邊個名人住啦!」
我:「知,做咗手術嗰個嘛!」
主任:「都唔知係咪high大咗,估佢唔到!」
我:「唔知呀!我過目就忘,哈哈!」。

 

又某日,戶主來電:「喂!我要睇𨋢嘅CCTV,有無人係屋企拎走行李喼?」咁啱係「煙民主任」接電話,慳返唔駛「交番嗰波俾主任」,睇CCTV「小薯」話唔到事㗎。確認咗戶主身份之後,主任應承幫戶主睇 CCTV,但只會覆「有或者無」唔會再講其他。 最後,我哋「金精火眼」睇咗成個鐘「快鏡」CCTV嘅 結果——答案係有嘅。事情好簡單;深夜歸家嘅戶主發現行李喼「消失」,想確定女友有無「收拾細軟」拖喼走。我哋諗,女友走咗咪去追囉!唔係問我哋有無拖走個喼,係咪唔捨得個行李喼要追番,唔係掛?

 

PS. 控制室係保安重地,任何人都唔可以隨便入嚟或者要求睇CCTV。除非,住客報咗警,但要約齊三方(警方、保安或者物管、報案人)一齊睇,而唔係單獨俾住戶睇。

 

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 大埔浸信會借 Nick Vujicic 籌款事件補充 by Do Chan
    聚會的定位是「佈道暨擴堂籌款」聚會,這一點是令很多人勃然大怒的。我猜想,其實主辦方並不是想非信徒買票聽福音,他們的目標其實是教會內的富貴會友,他們買票捐錢給教會,教會還以阿 Nick 親身講見證,本意是想雙贏,但結果卻釀成公關大災難。敝教有…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 209352
Date: 2020-08-27 08:27:20
Generated at: 2022-08-09 06:22:14
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/08/27/209352/【唔係防盜】豪宅屋苑的cctv-用途