港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制

 

 

今日有朋友send 段片過黎問我:「嘩HKU D Hall係咪真係咁架?好癲呀!!」談起大學舍堂,真係一講D回憶就番哂黎。我Year 1 做過 Freshman、Year 2 上莊搞Hall O、Year 3 做組爸組媽(但Year 3 Sem 2就 Quit 左 Hall XD);但唔計讀碩士,不得不承認自己已經離開左大學一段時間,可能同而家Freshman過的Hall O已經有一段距離(不過聽落 3 大Programme 模式都係差唔多,似乎改變不大)。究竟HKU D Hall係咪真係咁「恐怖」?

片中所談的都係真實的,而且已經是好少少的情況。一日訓到2-3個鐘已經算好,1-2個鐘或者通一兩晚頂都有聽過。唔知而家有無,但我有聽聞有D Hall會要求Freshman有最minimum的訓覺時間,我個人就相當贊成。另外所謂10日迎新,其實唔係十日,應該是夾埋11日,因為仲有所謂Day 0(諗番都覺得好癲,點解要咁…)。因為文太長,決定分上下兩篇刊出。

 

談迎新—係咪真係有必要係咁?

迎新是Hall的大事。尤記得當時有不少 Freshman(即係我) 分享時用「入Camp」這個字眼,換來的是一眾OC(Organization Committee)D9:而家唔係「入Camp」,呢個唔係「Camp」、唔係「宿舍」、係舍堂(記住係大鬧人既語氣)!要講「過O」、唔係「O Camp」!但完左迎新,其實有不少OC都直認自己9鬧;最慘的是,我當時作為Freshman 以後見到Hall莊班人都有D驚,呢個是第一印象埋下的結果。

有關Cheer Practice,大家真係唔好當玩、做得唔齊唔好又係俾人D9。美其名是為士氣、但諗深一層真係以為自己去左軍訓營咩,烈日當空下不斷Dem不斷Dem真係人都癲。我自問手腳協調相當好就Dem得唔錯、比著D手腳唔協調既人,真係學得好耐又好辛苦、仲要起一個好高壓的環境下學,10日學成40個鐘,為的竟就是要「為Hall付出」、「加強歸屬感」?真的講唔過去…

有關HMO,其實講真係真係唔係個個 D 既,至少當年我做 Freshman 就無被 D 。HMO通常是迎新中段活動,因為搞手會透過頭幾日活動睇下 Freshman 表現,再決定會唔會起MO度「教育」下你,其實簡單講就係睇你服唔服從、接唔接受Hall的呢一套。

我最不能認同迎新的有兩點:1. 學野係唔使「鬧」既,「鬧」係因為大仙們想「鬧」以建立權威。循循善誘可以、但點解要鬧?;2. 訓得太少。訓得太少會引致認知功能下降、減低判別能力、加強洗腦效果,期間仲要做好Chur的體能活動,簡直有危及性命之虞、年內因迎新太Chur入院者不計其數。住個Hall姐、憑咩挑戰人體極限?

 

談仙制—匪夷所思的次文化

有關「仙制」,我個人住的Hall已經唔算「仙」、有某D非常傳統的Hall係好「仙」,例如梁天琦所處的Richi都是其中一間。唔知堅定流,我就曾聽過Richi Freshman若果唔聽話,半夜會有一堆人衝入你間房「壁咚」你然後大聲用棍敲牆以作訓示;又例如河東亦是較為「仙」的Hall,聽說Freshman在迎新期間夜晚要Dem Cheers Dem 到 Current Final滿意為止先訓得覺,真係幾匪夷所思。

但話說回頭,港大舍堂文化係咪就係會培養一班不問世事只為Hall付出的人?我相信又未必、梁天琦就係一個好例子。舍堂同樣可以好具動員力,去做關於社會的事(不過當然亦可以動具哂D人搞Hall的野而不理世事,呢D永遠是雙面刃)。

以前(其實都唔係好以前…)有關Hall O的一切,過完 O 的 Freshman 都會有共識,Programme 不會向外張揚。但我覺得科技已越發達,到底仲可唔可以好似以前咁「臭屎密冚」?我認為是相當成疑。另一方面,自由意志呢樣野就代代都有、但新世代就已經更早確立這種想法,會否仍願意受制於 Hall 這種高壓式做法?

 

待續。

 

作者:殷琦

殷琦
港大表達藝術治療碩士生、教院音樂教育碩士、港大主修中文中史。一舊蕃薯般的孤獨文青。做YouTuber、專欄作家(稿費...)、鋼琴老師、合唱團、作曲卻不懂用電腦編曲。總活在迷霧之中,怨氣太多,希望太少;與你和我一樣,在小小的香港同受壓抑、同唱悲歌、每天僅為生活掙扎求存。興趣在表達藝術治療、哲學、心理學、生活、音樂、藝術、政治、宗教等。小妹專頁:https://www.facebook.com/pages/YanKi/1002326119779241

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 打工仔都有私隱㗎大佬! by 小盛女
    「我WhatsApp send咗張相畀你,你而家開嚟畀大家睇。」經理Matt說。…
  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 209737
Date: 2020-09-11 05:58:37
Generated at: 2022-10-01 12:39:40
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/09/11/209737/港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制