港大舍堂次文化雜談(下):Standing Order 與Hall Education

 

 

今日有朋友send呢段片過黎問我:「嘩HKU D Hall係咪真係咁架?好癲呀!!」談起大學舍堂,真係一講D回憶就番哂黎。我Year 1 做過 Freshman、Year 2 上莊搞Hall O、Year 3 做組爸組媽(但Year 3 Sem 2就 Quit 左 Hall XD);但唔計讀碩士,不得不承認自己已經離開左大學一段時間,可能同而家Freshman過的Hall O已經有一段距離(不過聽落 3 大Programme 模式都係差唔多,似乎改變不大)。究竟HKU D Hall係咪真係咁「恐怖」?

片中所談的都係真實的,而且已經是好少少的情況。一日訓到2-3個鐘已經算好,1-2個鐘或者通一兩晚頂都有聽過。唔知而家有無,但我有聽聞有D Hall會要求Freshman有最minimum的訓覺時間,我個人就相當贊成。另外所謂10日迎新,其實唔係十日,應該是夾埋11日,因為仲有所謂Day 0(諗番都覺得好癲,點解要咁…)。因為文太長,決定分上下兩篇刊出。

想閱上文請按此

 

談Standing Order—其實是有用既…

Standing Order 呢樣野其實我之前都有寫過文,其實不止適用於Hall,而是HKU 一般正統答問大會必要學識的規矩。《學苑》指出,Standing Order「原意為節省時間、提高議事效率,故此對會眾的發言內容要求甚高。除了賦予主席更大權力以控制會議進度外,亦明文禁止回答者「答非所問」。當台下會眾認定發言者離題,便可隨時提出規程問題打斷其發言。」

點解諮詢者要用「震撼性的聲音」大罵,呢個就同仙制有關,其實Standing Order 本身的用意是不錯。我認為Standing Order 有用,但同時其實應要容許被諮詢者有回應機會。但迎新的MO時間委實太長(即係會運用Standing Order作為諮詢的活動)、亦無大作用,遺下的只是一堆寫到變龍飛鳳舞的Notes(不錯,HMO 是規定帶紙筆寫Notes…)、同埋打瞌睡到不行然後不斷被罵的回憶吧…~

 

談Hall Education—高壓背後有理由?

作為一個上過港大Hall莊既人,我諗我都叫可以講下當初Hall Ed用意(都係一個流傳說法)。話說以前入HKU的人係會好囂張、因為都叫做係「天之驕子」,仙制的作用就是透過「嚴肅認真」方式,等D新鮮人入到黎,知道自己唔係「天之驕子」,要識得融入舍堂生活咁話;但之後仙制有無變質就係後話。

而這一兩年社會動盪、加上疫情等等,當我們面對著一個如此這般的大時代、舍堂這種次文化其實真係好微小的野。到底仲有無「承傳」價值?Hall Spirit係重要、但對個人、對社會以致世界,又有幾大意義?我都實在很懷疑這有沒有保留價值。

另外,住Hall住到屋企又唔番、讀書又唔理者比比皆是,當時我就識人住Hall住到要Quit U咁滯。入得HKU,明明讀書能力一定有番咁上下,點可以搞到要Quit U?又點解會願意被洗腦式接受一套咁的文化?另外話說本人住的Hall近醫學院,會有較多醫科生住,但住 Hall 太多活動弄至成績低迷或經常勉強碌過者也有不少。回想起來,這始終是份與生命相關職業,住 Hall 不是問題,但要好好兼顧到學業才可吧。

回頭睇番,住Hall日子俾我的感覺是五隻字:瘋狂的青春。那種瘋狂不是少少瘋狂、而是你會奇怪自己點解會可以在這種次文化中生存的瘋狂,而且明明這班人理應是社會中「精英中的精英」。我不諱言這有點像邪教洗腦,而這種次文化更像是社會的縮影—像「多年的媳婦熬成婆」一般,你今日被人欺壓、他朝有天你成為欺壓人的人,而彼此從來不會問「點解會咁?」會唔會他朝零零後年青人,也會成為好似而家香港政府果班PK咁,去欺壓未來下一代?其實諗到呢個層面,自己都覺得有少少恐怖。

最後,我想分享當年一位堂友對舍堂的睇法:入港大住 Hall 好似打邊爐咁。你放咩野食入去,你最後夾番的未必是果D;但就好視乎你想帶 D 咩走(好似好言之有物咁?)。住 Hall 仍然是一屆人的集體回憶;不過究竟仲係咪要用呢種方式,定係問心佢只是讓初出矛蘆的小伙子嘗試擁有權力的滋味,呢點就由番住緊 Hall/住過 Hall /未住過 Hall 的大家去諗了。

 

作者:殷琦

殷琦
港大表達藝術治療碩士生、教院音樂教育碩士、港大主修中文中史。一舊蕃薯般的孤獨文青。做YouTuber、專欄作家(稿費...)、鋼琴老師、合唱團、作曲卻不懂用電腦編曲。總活在迷霧之中,怨氣太多,希望太少;與你和我一樣,在小小的香港同受壓抑、同唱悲歌、每天僅為生活掙扎求存。興趣在表達藝術治療、哲學、心理學、生活、音樂、藝術、政治、宗教等。小妹專頁:https://www.facebook.com/pages/YanKi/1002326119779241

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【辦公室智慧】Learn how to not give a fuck, you will be fine. by 沒有句號
    大佬個 Sales Assistant – Ann 姐入 form claim 電話費,一次過 claim 一至八月,公司 policy 講明只可以 claim 最近兩個月嘅單,會計部都係跟 policy 做嘢啫,過咗期自然就彈㗎啦,所以 …
  • 【真人真事】小表妹的胎前記憶 by 表姐
    「你仲記唔記得喺媽咪個肚果陣係點架?」 「唔記得啦」 「再之前呢?未去媽咪個肚之前你喺邊架?」 「喺個天度」…
  • 失戀時,朋友講嘅野,聽下好喇! by 壞孩子
    佢地唔係你,唔知你個心有幾多掙扎,唔知你同個ex嘅經歷同佢俾你嘅感覺,就算你講左,佢地都係當故仔咁聽。而且,朋友為免你傻落去,通常都會叫你放手,話個人唔值得你等或者挽留。但你聽完,就算心知肚明,你鬼做到咁灑脫,如果你得,朋友就唔洗成日睇住你…
  • 關心柳俊江,仲多過十二位手足 by Terence Yun
    此新聞一出,不論是藍絲群組還是黃絲群組,都對此新聞樂此不疲,藍絲見此新聞,當然不會放過這個機會,明白,必然強力追擊,一定打到唔停手。但係唔明所謂的黃絲群組,所謂的本土、城邦之類,都對此也樂此不疲,大家七嘴八舌,當家常話,當正他有如阿嬌藝人般…
  • 去到英國做警花(自稱),見盡社會光怪陸離。 by 英國警花
    早排見d移民谷,個個都好擔心治安,人人好似會抬個夾萬日日出街等人打劫咁款,好似治安除左偷竊打劫外就無野要考慮。講到治安,你有冇諗過英國好多警力其實花了在照顧精神病人身上?…
  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 209955
Date: 2020-09-15 08:52:49
Generated at: 2020-09-23 01:25:11
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/09/15/209955/港大舍堂次文化雜談(下):standing-order-與hall-education