【真人真事】小表妹的胎前記憶

 

 

最近因一些家中瑣事,舅父帶著兩個表妹來了。兩姊妹都是典型的活潑小孩,小表妹5歲,姊姊剛剛10歲。之前已看過關於胎前記憶的文章,一直很好奇,這天終於有機會求證。

 

趁著小表妹寫寫畫畫的時候,開始了閒話家常般的對話。

「你仲記唔記得喺媽咪個肚果陣係點架?」

「唔記得啦」

「再之前呢?未去媽咪個肚之前你喺邊架?」

「喺個天度」

此時感覺到家中所有大人都頓了一頓,豎起耳仔聽著。

「個天度有啲咩架?」

「有好多BB,我地喺啲雲度訓覺,啲雲仲有粉紅色㗎」

「同其他BB一齊訓?定一人一舊雲架?」

「一人(訓)一舊」

「喺個天度使唔使食嘢架?會唔會肚餓?」

「(擰頭)唔洗… 呀!食菜囉」

「個天仲有咩人架?」

「有老師,老師帶(我)落山就冇嚕」

我理解為落山後就忘記之後發生的事或到了母親身邊。

「老師著咩色衫架?」

「藍色」

之後問她老師長相,叫她畫出來,也因著5歲小孩的不專注和姊姊在旁的嬉鬧而不了了之,對話亦到此結束。

 

對話間其實也問到是不是她自己挑選母親,只可惜她太專注畫她的大作而沒有得到一個確切的回答,沒辦法啦,畢竟她只有5歲。

 

後記:這位小表妹的童言童語有時真的很可愛又令人會心微笑。她爸笑說她長得醜,我便問「生得醜咁點算呀」她不置可否「媽咪都醜,所以我都醜,咁又點喎,心靚就得啦」還好她媽媽沒有來,聽到都不知道該笑還是生氣了

 

作者:表姐

普通上班族一枚,想要活得隨心所欲,卻又被生活無情捆綁,唯有學西西弗斯活在當下。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 210143
Date: 2020-09-20 09:45:40
Generated at: 2020-10-21 12:42:04
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/09/20/210143/【真人真事】小表妹的胎前記憶