三步抒發負面情緒,絕招係. . .

 

 

早排覺得個人好負面,一嚟工作壓力大,二嚟感情唔順利,三嚟因為疫情少咗同朋友出去玩,少咗去做運動,安多酚少咗,壓力又抒發唔到,加上每日睇住社會上嘅不公義,就會好憤怒,但係同時無力感又好重,甚至有啲絕望,於是成個人唔係抑鬱就係暴燥,不停放負,簡直係生人勿近,好彩朋友同讀者都無放棄到我,我最近開始慢慢復活喇!而家諗返轉頭先發覺嗰陣嘅自己好傻仔,好執著,成日為咗啲未必會發生嘅事而憂慮,無好好活在當下。

其實唔止我,我諗好多人都成日會有負面情緒,我哋要做嘅唔係壓抑佢,而係要學識點樣同佢相處,點樣喺適當嘅時候釋放佢,負面情緒就好似一隻住喺心入面嘅怪獸咁,愈困住佢,佢就會愈癲,甚至令你傷害自己,所以你得閒要帶佢出嚟散吓心,畀啲好嘢佢食,佢就會乖乖哋變返隻狗仔,每個人對付佢嘅方法都唔同,我就分享吓我嘅做法。

遇到唔開心嘅事,我通常第一步都會同身邊嘅朋友呻,通常講完都會舒緩咗,溫馨提示大家,其實好多時朋友搵你呻都唔係要求你要畀個實質嘅解決方法佢,你只需要聆聽,表示理解就可以,小事可以咁樣解決,但有時嚴重嘅話會發覺就算同咗好多人講,聽咗好多安慰嘅說話,個心仍然係唔舒服,跟住第二步我就會去做運動,例如跑步,做瑜珈等等。

第三步係絕招嚟,其實得閒就可以做,對身心都健康,就係離開電子產品一日,你會發覺個世界寧靜咗好多,個心都會好平靜,自自然然心情就會輕鬆起嚟,你可以去行吓公園曬吓太陽,可以去圖書館睇吓書,去cafe飲杯嘢扮吓偽文青,唔使再望住個電話,欣賞吓香港嘅風景,留意吓身邊嘅人同事,有時其實都幾有趣,有日我就聽到有個女人喺度同朋友呻。

「我呀媽覺得女人就係要結婚生仔,只有呢兩樣嘢先係女人嘅成就喎!」女人說。
「佢都真係好傳統喎,咁你點算?」朋友說。
「有咩點算,唔理佢囉!時代唔同咗㗎喇,女人做嘢叻都可以好叻,都可以係成就,唔使一定要靠男人!」女人說。

我即刻好慶幸我呀媽無催我結婚生仔,佢永遠都係話開心就好,其實平時嘅生活實在係太忙碌,我連行步路都快過人,就算放咗工,都花好多時間去睇FB同IG,或者同人 whatsapp,浪費咗好多時間,又無乜得著,所以久唔久有一日比自己靜落嚟,同自己溝通,整理心情,掃走晒啲唔開心嘅嘢,就會豁然開朗,覺得現況其實都唔係咁差啫。

其實幸福一直都在,只係我無張看眼去睇,去感受。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 210586
Date: 2020-10-14 09:02:25
Generated at: 2021-05-14 07:14:17
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/10/14/210586/三步抒發負面情緒,絕招係