完全冇feel?香港都買到?平過M巾?8款棉條包膠

文教 / 最新文章綜覽

 

Hello又係我,柚希,自稱棉條推廣大使。如果你覺得用棉條好恐怖、驚整穿處女膜、會有野un住唔舒服、驚撐闊陰道等等,歡迎你望下我上一篇文了解多啲。如果你睇完我上篇文覺得棉條幾正喎,想入坑嘅話歡迎繼續睇落去。如果你唔會用或者其實你係男人冇機會用嘅都可以望下,當識多樣野或者諗下買俾另一半用啦。

因為我流量唔多,難用啲指入式,所以我通常用有導管嘅配合護墊一齊用。有導管係貴啲同唔係好環保,但大家都知衛生、環保同平價係好難兼容嘅。之前囤積喺屋企嘅棉條用得七七八八,香港又賣好貴,於是我喺Amazon US買左一大綿條。以下review嘅都係regular size嘅有導管綿條。

 

 

①Tampax紙導管

薄啲嘅廁紙筒嗰種紙 出面有層膠Coating

棉條有半Cm出左個導管 要多啲血先入到 有Grip位

HKD 1.5一條@amazon US

 

 

②Kotex security

包裝冇^^^位要多半秒睇點開

膠導管比平時嘅粗身啲啲 要多啲血先入到 有Grip位

綿線係個圈 抆嗰陣要企一企起身 因為條繩有啲長

HKD 1.26一條@amazon US

 

 

③Kotex click

包裝係最細粒嘅 有粉紅紫色藍色 幾靚

入嗰陣要拉後個Handle 聽到咔一聲再推

感覺入左架喇??真係零感覺咁濟 有Grip位

*新手都好易上手*

HKD 1.66一條@amazon US

 

 

④Playtex simply gentle glide

有啲意外!設計同日本ソフィ幾似 有Grip位

冇乜血塊都好易入 拉嘅部份係綿線圈

*新手都好易上手*

HKD 1.19一條

 

 

⑤Solimo 膠導管(amazon自家brand)

有Grip位 冇乜特别嘅綿條

佢個包裝個質感我幾鐘意 不過有啲難開 唔係好似其他咁一撕就開

*新手都好易上手*

HKD 1.34一條

 

 

⑥日本unicharm sofy(搵人幫手買 唔記得價)

包裝好可愛 冇血都入到 好細粒 有Grip位

好貼心 個盒有Qr code 嘟入佢個網

圖文並盛仲有片教你點用 但有啲貴

*新手都好易上手*

HKD 3一條(←zalora價 嗰陣搵朋友代購 應該差唔多價)

 

⑦Tesco紙導管/boots liberelle紙導管

前者係英國超市自己出 後者係英國藥房自己出

對我黎講一樣所以一齊講

同Tampax紙管有啲似 但佢成支管內外都白色

grip位得兩三條坑仔 好難就咁推

要抆出少少再推 隻手有血好難避免 尤其係多流量嗰陣

棉條有啲啲出左個導管(露出部份少過Tampax)置入感較大

HKD 0.51一條@tesco UK / HKD 0.61一條@boots UK

 

排名

 

總結

衛生用品黎講其實包裝靚唔靚是但啦,用得舒服就得,但其實喺包裝、手柄設計等見到好多心思,例如grip嘅部份凹入/暗花/凸出?細節位往往影響到user experience,亦影響到m到使用者嘅情緒。之前俾左啲同事用,同事表示有興趣但黎m已經好易燥易炆仲要用新野?可能會有少少抗拒,但呢位同事今日同我講佢啱啱入手左幾盒,推人落坑嘅感覺真好。咳咳,講返正題。以上產品各有各好,完全冇伏,全部都好易上手。不過比起話邊隻易用啲,我覺得知道下體構造更有用,知邊到無感帶、知道陰道喺邊,要向邊個方向推入。個人最愛tesco/boots嘅,難入啲好易整污糟又但平好多!可惜喺香港除左代購冇其他途徑買啦。唔計價錢我會揀sofy,私心覺得packing好靚同好貼心。喺綜合各方面,個人實際會回購嘅係Playtex,平而且喺Amazon US買夠49美金就包郵送去你屋企。

 

利申:冇收錢賣廣告

 

作者:柚希

柚希
從劣食國度回流返港嘅天然呆痴女,興趣係昅仔。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【MHXX攻略資料】村下位 ⋆1-6 KEY 任表 by VJGamer
    村 下位 ⋆1 KEY 任表 任務名稱 狩獵對像 出現條件 備註 古代林の特性ゼンマイ 採集 8 個特産ゼンマ […]…
  • 建造港鐵北環線何去何從? by 朱家健
    這龐大建造成本,日後或會因成本上漲和所衍生利益,或被以環評、原居民利益或其他理由以司法覆核等挑戰,令造價更進一步上調,而且,市民或無從知道那造價和升幅的明細,如果想這些資訊透明化,在獲得資訊時,市民又要具有一個角色和身份。…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
  • 【劣食慎入】Murphy’s Law 與法式焦糖燉蛋 by 圓碌碌
    前幾天,下班經過順道買了幾個回家 。四十五分鐘內趕到家裡,卻發現紙袋濕了,再打開盒子是前所未有、有點慘不忍睹的狀態。頭一遍,看見燉蛋上的焦糖都融化成糖水。這種慘況,我疑惑了。是職員「手勢」的問題還是天氣?那天,氣溫還是冷、潮濕也說不上,為什…
  • 加拿大多元文化 by 游麗絲
      很慶幸自己成長在中西文化滙集的昔日香港。 英文和中文,同樣是官方語言。除了廣東話的電視頻道,也有 […]…
  • 秋風起,姣姣地 by 柚希
    走到外頭,涼風颯颯吹來,令我酒醒了半分。啊啊啊我到底在幹甚麼,我這輩子從來沒這樣的主動過,也太沒矜持了吧。在我正為自己的衝動後悔著,Terence從酒店步出拖著我手。「!」我還沒搞清狀況。「其實我book左今晚呢到房。」「上去啦咁。」老娘豁…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 210616
Date: 2020-10-15 08:23:00
Generated at: 2021-01-24 05:11:23
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/10/15/210616/完全冇feel?香港都買到?平過m巾?8款棉條包膠