根據推論,西施好可能係一個葡萄牙人

最新文章綜覽 / 遊戲文章

 

大家可以留意下,先秦時嘅女人嘅稱呼,第一個字係稱號,而第二個字先係姓嚟~

通常姓,尤其是嚟自黃河流域嘅姓都係女字部,例外嘅有子同芈~咁呢兩個,一個東夷一個南蠻,作為例外嘅理由都好充份。

咁睇「西施」就好奇怪,

施唔係女字部,唔係嚟自黃河流域嘅機會太高,而稱號嘅西字亦唔易理解~

不過,答案其實喺啲好顯眼嘅位置,但焦點要轉去大陸嘅西極──葡萄牙。

眾所周知,葡萄牙人嘅其中一個大姓係 Silva,而姓 Silva 嘅葡萄牙人改中文名時,絕大部份都會用施字當姓:例如曾任葡萄牙總理同總統嘅 Aníbal António Cavaco Silva,因為澳門嘅關係有一個中文名,就係叫施華高。由此可見,西施好有機會係葡萄牙人嚟。

但我哋點可以肯定西施係葡萄牙人嚟嘅呢?葡萄牙人嚟到東亞,好多時都自稱為大西洋國,連同佢哋嘅國有殖民地銀行,中文都譯做大西洋銀行。甚至乎呢個稱呼係大清朝廷承認,視為正式國號嘅。葡萄牙人自己亦相當清楚自己嘅國土係大陸嘅西極,佢哋甚至喺歐亞大陸極西點羅卡角立咗塊碑,寫住 Onde a terra acaba e o mar começa ,意思係「陸止於此、海始於斯」。

所以關鍵就係個西字。春秋戰國時,呢個女子稱號好多時都係佢嘅原生國家;例如晉獻公夫人、太子申生嘅生母齊姜,就係嚟自齊國;後嚟毒死太子申生嘅驪姬,就係嚟自驪戎。

咁邊個國家可以一個西字講晒呢?講到呢度,大家都知,係葡萄牙。

至於同西施打對台嘅東施呢?估計都係姓 Silva,不過應該係東帝汶嚟嘅。唔係種族歧視,不過東帝汶人一般嚟講,喺華人眼中可能真係冇葡萄牙人咁吸引囉。

#利申純9up

 

作者:薰華

薰華
塵世中一件無名廢青,除咗偏見同口水就冇嘢多。

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 210703
Date: 2020-10-20 10:35:42
Generated at: 2022-09-26 10:02:15
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/10/20/210703/根據推論,西施好可能係一個葡萄牙人