就算空姐係雞, 你係嫖客, 你就有比較高尚嗎?

 

國泰空姐失業

「Big 4 可以請空姐返嚟放飛機,當然唔知呢個到底係放定打飛機。 」

「又或者有厭惡性工作開左100 空姐免費上堂嘅名額,上完堂就可以即做」

香港又變成左一個Blame the victim 嘅社會

明明公司裁員除左因為武漢肺炎,更因為經營不善嘅問題。

我明白裁員係無可避免,一日都飛唔到幾班機,留啲無用員工係度做咩。

但作為一間有社會責任嘅公司, 宜家個經濟咁水深火熱,國泰裁員明明再踩多香港經濟一腳,如果國泰咁大嘅公司都要裁員,咁其他公司對於請人更加卻步,不如大家一齊再裁員多啲人好過。

本人讀經濟讀得唔好, 但市場經濟就是由人的信任去built up。你有幾相信個market 會下年好轉?如果大家都對market 無信心,大家唔想消費,零售業收皮,再裁員,成個經濟環境只會更差。

我地唔好咩9 都賴武漢肺炎,係肺炎前國泰一直都有炒濃期油嘅問題。

明明裁員係公司問題,但我地就笑9 失業空姐空少。

5000 人失業,如果一個家庭有三人,代表有萬五人受到影響。

唔理空姐係咪雞,係咪公廁,呢個唔係本文討論嘅問題。

再講,就算人地係雞係公廁,都唔代表要俾你屌。

睇一個男人對女人嘅評價,就知個男人去到邊個level。

一個有能力嘅男人不用踩低女人去抬高自己。

難度女人係雞,你係嫖客,你就有比較高尚嗎?

一個接受性服務同一個提供性服務,都係同一種人,簡單認為人的身體和人格用幾個臭錢就買得了。

 

 

作者:FAKE 文青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 210916
Date: 2020-10-25 10:24:11
Generated at: 2020-11-27 23:18:40
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/10/25/210916/就算空姐係雞,-你係嫖客,-你就有比較高尚嗎?