【真。黃色經濟圈】「兼職女友」想揀黃絲客,「做同路人生意」偏偏遭走數,社工今日陪同報警

政治 / 最新文章綜覽

 

 

(示意圖|番號:SIRO-2081)

 

黃色經濟圈好特別,其中一個比較顯著嘅特點,就係強調「做同路人生意」,即係買賣雙方都強調自己反建制,係黃,生意做起上來份外開心。

不過騙徒可能都知道黃色經濟圈呢樣特徵,動輒真心相信對方「係黃」,就好容易出事。好多人領教過龍門冰室,但係比較唔出名,打著「黃絲」旗號嘅騙徒,就未必咁多人理。

我最近聽到一單令人好惋惜嘅案件,一位妙齡少女,從事兼職女友賺皮肉錢,從某啲渠道遇到自稱「黃絲」嘅恩客,少女第一次收錢做,佢不虞有詐提供服務,對方開頭好「梳爽」話月包佢。可能以為遇到同路人,對方更加係豪客,單生意佢做起上來特別落力。

不過騙徒嘅財力應該唔係口中所講咁鴻厚,話就話月包,但要佢入數先就顧左右而言他,少女仲係好單純,兼且真係以為對方同路人,就同意做完先收錢。中間服務嘅野外人無謂問咁多,完事之後少女去沖涼,點知騙徒就喺呢個時候逃之夭夭。

事發之後,少女先知道對方係用俗稱「太空卡」嘅唔上台電話號碼同佢聯絡,可惜一切已經太遲。

社工同埋將呢件事話俾我知嘅消息人士,收到呢個求助都好氣憤,少女第一次下海就遇到騙徒,失身之餘仲或多或少擺左「同路人」嘅感情落去。據悉社工今日會同佢報警。雖然好多黃絲都唔信任警察,但係以虛假藉口令他人同佢發生性行為,已經屬於強姦,刑事罪行只可交由警察調查。

黃色經濟圈,已經呈現大有大呃,細都照呃嘅情況,612基金竟然本身係以「支援被捕」為籌款理由,轉眼間可以資助律師出糧,真係賊性盡顯。

喺度真係要呼籲年輕人,求職心切人之常情,但都要做多啲野保護自己。

 

(為保護當事人及消息人士,隱去一切有關個人嘅細節及資訊)

 

作者:容樂其

我覺得總編輯都有得出文係常識囉!

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 211090
Date: 2020-10-28 07:02:30
Generated at: 2020-11-27 19:50:19
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/10/28/211090/【真。黃色經濟圈】「兼職女友」想揀黃絲客,「