你有壓力,我有壓力,學校都有裁員潮

小城小事 / 最新文章綜覽

 

而家呢個經濟環境,係學校做嘢以為好平安,朝早返工有服務了18年同事被裁,我見到佢想喊,我怕佢缺堤,即刻講其他轉移視線,點知轉頭喊到豬頭咁,佢唔係第1個,上次過完週末返工,有人被消失,會陸續有來。

然後我下午就畀老細個老細捽,足足捽了2個鐘,中間冇停頓,亦冇厠所位,主要:

1) 早段時間WFH,我肯定你地每日做嘢冇7個鐘(老細有叫我攞假,攞假同WFH都係屋企,分別就係嗰日老細唔會搵你)

2) 冇扣人工係唔係好感恩(講緊嘢呢個10皮一個月,你自己又唔減)

3) 今時唔同住日,以後要表現出價值(由年頭開始,我不停做退錢, 因為冇上課,學費每人退1皮,課外活動,音樂,運動,興趣班要退,到暑假有過百人離開要退債券,5月份疫情好轉搞暑假班,到暑假疫情差了又取消又要退,我做到冇停手,我在享受人生嗎?)

4) 用KPI做指標(KPI係銀行,大機構用,而家我學校小職員,K咩PI)

5) 我small potato, 孤苦零丁,中年危機,我人工只係被裁的人的一半,可唔可以唔好搞我

仆你個街,好灰,放工一直頭痛,週末去睇戲院笑片,sorry我冇笑。

去年修例風波,日日打開Telegram/Facebook 都係血流披面的年輕人,接著疫情殺到,又立了國安法,我開始唔講嘢,寫完文覺得唔妥,都唔登了。

香港人真係苦呀,好抑壓,我要爆了,苦中作樂係希望侵侵可以連任,儘管我唔係美國人,美國又唔鍾意佢,無可否認侵侵帶來歡樂同食花生,仲有幾日,我地一齊集氣!

 

作者:Maru

Maru
鍾意搞爛gag 同派膠

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 211158
Date: 2020-11-01 10:58:15
Generated at: 2022-07-06 08:28:55
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/11/01/211158/你有壓力,我有壓力,學校都有裁員潮