我唔想打死一世工!

 

久唔久都會聽到朋友講佢哋嘅創業夢,無論係9up,定係認真想做都好,至少佢哋都會好明確講到自己想做咩,例如係開cafe、搞ig shop賣衫、DIY手作網店、開studio等等,佢哋都有個共同諗法,就係:「我唔想打死一世工!」可能我以前真係奴性太重,我會覺得打工幾好吖,起碼放咗工就乜都唔使諗,每個月有穩定收入,但係做老闆唔同喎,無得放假,一腳踢,花嘅心力一定畀做打工仔多好多,仲要未必有回報,分分鐘蝕到呀媽都唔認得。

但係最近我竟然改變咗呢個諗法,話說我同朋友食飯,講起身邊其實都有唔少人同我呻話識唔到人,無論男女都係,我都承認自從出咗嚟做嘢之後,真係無乜機會識新朋友,每日就係返工放工,就算fd搭fd識嘅都唔多,交友app都係約炮多,speed dating大家都好抗拒,啲氣氛又好尷尬,唔係個個都頂得順,傾傾吓我就突然叮一聲:「咦,呢樣可能係我想做嘅嘢喎!」

如果有個平台可以比大家互相認識,由朋友做起,一齊去玩,例如行山、食好西,或者係有啲workshop畀大家一齊學嘢,增值自己,咁都唔錯喎!唔一定係以搵另一半為目標,男女比例唔使特登調配,甚至我可以搞個全女班美食團,因為有女性朋友表示佢真係純粹想食好西同講八婆嘢,唔係想溝仔或者畀仔溝。雖然我份人唔係主動到開籠雀咁,但係其實我都鍾意吹水同帶大家去食好西,而且唔會全部活動都係我自己帶隊,行山當然要搵啲山系之子幫手啦。

「唓,你想公器私用溝仔咋嘛!」朋友呀花說。
「妖講呢啲,係幫大家解決識唔到朋友嘅問題。」我說。
「Speeding啲公司都係咁,搞手s預早screen過晒啲人,有好嘢就留畀自己。」呀花說。
「喂呀,認真㗎!我已經睇緊啲創業基金同資訊,計P&L同plan緊唔同嘢,仲想搞partyroom。」
「好啦笑吓你啫,放心啦你真係搞我實支持。」呀花說。
「多謝,不過而家疫情又爆都好大影響,我都係做住research先。」我說。

如果有錢,創業係可以好易,因為好多嘢都可以用錢解決,但對於一個普通打工仔,真係唔可以亂嚟,要計吓點先可以做到收支平衡,點樣做推廣、招人,仲有好多因素要考慮,唔係咁簡單想做就做到,但係我好開心終於搵到自己想做嘅嘢,成個人即刻refresh咗,做人如果無夢想,同條鹹魚有咩分別?

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 《星際啟示錄》全面大解構 by 湯子霈
    (以下內容全面劇透,及粗淺解釋科學理論)《星際啟示錄》(Interstellar)故事簡單,講述人類在地球面臨末日,美國太空總署探索新星球進行太空移民,延續人類文明。不過,全片涉及大量科學及物理常識,即使是理科生也未必完全明白;同時,劇情探…
  • 【Reg Day 攻略】大學新生註冊四件事 by Cube
    不要以為,Reg Day只是單純報到,拿張學生證就完事。這一天是十分重要的,不想留下不愉快的回憶,就要好好準備了。…
  • 港大舍堂次文化雜談(上):迎新與仙制 by 殷琦
    迎新是Hall的大事。…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 其實點先算係鍾意一個人? by 小盛女
    其實我都唔係好清楚(嗱唔好打我),不過以下有幾點可以畀大家參考吓。首先,你會乜都想同佢講,就算係啲無聊低能嘢,當你工作上好大壓力或者遇到唔開心嘅事,你都會同想同佢講,因為你知道佢會靜靜哋聽你呻,雖然唔一定會幫你解決到個問題,但係女人要嘅從來…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 211790
Date: 2020-11-24 11:23:27
Generated at: 2022-08-11 14:34:22
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2020/11/24/211790/我唔想打死一世工!