Interview 就係將自己sell 出去,令interviewer 覺得請你好L 值得

 

唔好成日講搵工甜故,今日認真講下搵工。

 

1. 搵工第一件事,執CV

基本嘢英文文法唔好錯,最重要簡單整潔,大約一頁CV 就足夠,過長太boring。

關鍵字亦好重要。一般大公司都係CV 做關鍵字screening 先,之後才有HR review 你的CV。例如,你apply bank finance team,banking return. FRR 之類的關鍵字要見到,你先可以pass 到system 呢關。

即使你pass 到system 呢個關卡,但HR 都要review 好多CV,到底如何stand out 呢?

網上有CV 生成器,我用開cake resume 的CV 生成器,最少令你CV 比其他applicant 有d唔用嘅地方,增加成功機會。

 

2. Apply 工同send CV

宜家呢個時勢,如果你失業,就千萬不要挑剔,點為之挑剔呢? 就係你無興趣又睇唔起嘅工,你唔去apply。 你第一個反應問:「就算佢請我,我都唔會做,間公司咁細,人工又唔好,咁做咩要apply,浪費時間呢? 」

如果我同你講,時間從來唔會浪費呢?又如何?

Interview 要practice,practice makes perfect。In 得多你慢慢知道interviewer 會問咩問題,佢要嘅係咩人。至少你成日interview,你唔會好似第一次咁口震震呀。

更重要係如果你interview manager or assistant manager position,其實in 你嘅都係Financial controller or senior manager,佢地嘅時間就係金錢,但佢地竟然浪費時間去interview 你,即使係幾細嘅公司,每一次interview 都係一個學習嘅過程,它都令你下一次interview 做得更加好。

都係果句,盡可能send 更多CV 出去,即使不是你嘅專業,即使你只係做audit 狗,但都可以send CV 去apply investment manager,credit control,compliance或者其他financial service position。如果你連機會都唔俾自己,你點會搵到工。

當然send CV website 有LinkedIn, cpjobs, ctgoodjobs, jobsdb, efinancial。我最常用LinkedIn, ctgoodjobs 同jobsdb。

Jobsdb d job 係無咁好paid,但勝左apply 完真係有人review 你嘅cv,唔會好似其他website 咁次次apply 都石沉大海。 我朋友話一個job ads 係jobsdb 兩個鐘就有200 個applicants apply,簡單來說就係手快有,手慢連interview 機會都無。

我平時就下午12:30-14:00 搵工,去不同的website send CV,大約apply 10 份工先,到下午3-4 點去個coffee break,再apply 3 份工,之後放工再apply 多十幾份工。apply 工又無成本,都係1 click apply,點解唔俾個機會自己呢?

 

3. Interview preparation

基本要預備以下問題:
「點解對我地position 有興趣?」
「你以前份工遇到最大困難係咩?」
「你個experience 唔夠,你覺得我地公司點解要㨂你?」
「做manager 你覺得最重要係咩skills?」
「你career path 係咩?Short term 同long term goal 係咩?」

呢啲基本question 自然要諗好點答,點樣可以用你過去experience 去貢獻到間公司。

In case 你真係轉field,又真係對新position 一啲認識都無,你show 到一個can do attitude 又係另一個致勝關鍵。畢竟要學識又唔係難事,難就難在佢唔俾機會你。當然,就算你demonstrate 到你有can do attitude,你都要有一定soft skills (eg. people management skills, project management skills, communication skill等等) 的配合,唔係都無用。

 

4. 如果interview 又失敗,點算好呢

每一次失敗,都要反省你interview 失敗的原因,唔好成日歸咎於你係呢行唔夠經驗。因為佢地係scan 過你CV先interview 你,但就算佢知你唔夠經驗都肯in 你,代表佢都肯俾個機會你。當然宜家疫市,經驗充足一定佔優,但interview 得總係有機會嘅。

最好每次失敗都想想,你係咪答得唔好呢?又或者面部表情做得唔好?

Interview 係一個market 自己嘅過程, 就係包裝自己再將自己賣出去。如果你都唔相信自己做得到,interviewer 又點會相信你呢?

我會建議每次interview 前對住塊鏡催眠一下自己:
「我有信心,我係你地想請嘅人」
「我有信心即使我經歷唔夠,但我可以憑住我的soft skills 同can do attitude 好快學識。」
「我有信心,係咁多applicant 入面,我係最適合的一個。」

不要取笑這個催眠過程,如果你連自己都唔信自己,難道你要求你interviewer 要相信你有能力去帶領佢地嘅部門嗎?

你要令佢地無猶豫咁請你,靠嘅並唔係你有幾多經驗,而係靠你market 自己的能力。

當然搵工係靠運氣,但就算你有運氣又有機會,你又可唔可以把握到個機會呢? 呢個就睇你market 自己嘅能力。

簡單、清晰、令interviewer請你沒有一點猶豫。

 

希望幫到大家!

 

 

作者:FAKE 文青

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲新聞】新 PS Plus 訂閱服務推出 要補差價兼無訂閱期揀引起爭議 by 滅盡殺手
    有見微軟推出嘅 Xbox Game Pass 大受歡迎,Sony 亦都緊接推出自家嘅訂閱服務,亦即係今日正式上 […]…
  • 18年後再次見到中國人,佢露出巨龍打招呼 by 薰華
    首先,我哋要了解下秦漢時嘅人係點坐嘅先。今日我哋會坐喺櫈上面,其實係胡人帶嚟嘅文化嚟,早期華人嘅正式坐姿,就係今日日本人嘅「正坐」,係坐喺地上面嘅,而呢種坐法,冇練過嘅話我真係寧願唔坐。…
  • 【BNT-020】為保住工作的女生注射了疫苗 by 柚希
    她解開襯衫最上的兩粒鈕扣,輕輕的向左邊拉下襯衫露出少部分的黑色胸罩跟小麥色的肌膚,教男護士呑了呑口水。「消毒完喇,會有少少痛,忍一忍吓。」「嗯。」Jess緊閉眼睛,憶起工作上的瑣碎事情嘗試分散注意力。「打完架喇,小姐你去休息區坐到紙仔上嘅時…
  • 自己嚇自己事件簿 by 小盛女
    「架車有無開到左搖右擺先?車速如何?條路係咪好窄?呢度係咪交通黑點?要用理性去分析你擔心緊嘅事會發生嘅機率,然後你就會發現其實只係自己過份擔心,杞人憂天啫。」…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 老師話同性戀唔啱,應該點答返佢? by 外賣仔
    如果一個「老師」話同性戀唔啱,你哋拍拖係錯嘅,千祈唔好諗住抗衡話同性戀無嘢先,因為呢個「老師」已經預設咗呢條問題,佢啱,但你錯。呢個時候你要先更正佢條問題先,記住,係更正佢條問題先,因為你面對緊嘅對手其實係一個白痴同埋低能嚟嘅,根本對同性戀…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 213311
Date: 2021-01-18 12:31:16
Generated at: 2022-05-25 19:45:38
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/01/18/213311/interview-就係將自己sell-出去,令interviewer-覺得請你好l-值得