偷來的故事

(圖文不符)

 

今日情人節,Facebook 好吸睛兼不斷出現的係:
容嬤嬤食炸鱔
娘娘深情揸機
公公有得睇,冇得食
好x肚餓,閃盲了單身狗,戴番副太陽眼鏡先。

 

呢個時候,我想分享一個偷來的故事。

 

三十幾年前,我朋友在美國某州立大學讀書,遇上來自德國的交換生,然後兩人就愛上了,睇落係一個普通的校園故事。

朋友本來讀書懶散,成日走堂,由於德國人民族性重視紀律,嚴謹,所以同佢一齊後,朋友就很勤學,之前不合格的科目,全部retake,跟著成績很好,這就是典型的和你一起,我變得更好。

然後佢哋過了快樂的年半,德國仔交換生時段完了,要回老家,那個時候冇WhatsApp, Signal, 連電郵都冇, 所以佢哋係書信來往,手寫再郵寄,係每日一封呀!而家呢個年代,每日WhatsApp 都費Q時啋你,已讀不回就算了,一日一封信,真係好重視對方。

 

可惜過了一段時間,德國仔受不了遠距離的愛情,提出分手,朋友好想即刻去德國,但書又未讀完,冇經濟能力,所以就分手了。

若干年後,朋友結了婚,生了小孩,但心裡仍記住此時已由德國仔變成的德國佬,在日本工作。

朋友去了日本搵佢,見到十年前,佢每日寄的信,對方珍而重之,全部跟佢由德國來日本,就知道德國佬從未忘記佢的,呢個時候,朋友想拋下一切,同德國佬一齊,但想起年幼的女兒,唯有再一次同德國佬分手。

 

再過十年,德國佬娶了日本妹,然後朋友仍每日想起他,到今日,朋友的女兒長大成人,讀完書有工作,朋友好想離婚去搵德國佬,但佢已有老婆。

 

對於這個傳說中的人物,我話快啲開佢Facebook 來睇睇,噢!是一個普通的鬼佬阿叔,所謂情人眼裡出西施,就係咁樣了。

 

朋友唯有等佢老婆死,咁佢就有機會了,但我睇下, 個日本妹細阿鬼佬阿叔好多,鬥長命應該會輸。

我再睇下大叔的profile, 有佢讀過的學校和工作單位,裡面有佢做交換生年半的州立大學,只有呢個係用粗體字,即係呢個時段係佢人生最重要的。

過了三十幾年,朋友每日都會想到佢,只要可以,會即刻離婚,佢已儲了五百萬退休,層樓供完了, 而且仲返緊工,仲賺緊錢,人生到這階段,只想和喜歡的人過,佢有經濟能力,可搬去其他國家。

這段刻骨銘心的感情,年半的感情就影響一世了,本公好撚感動呀!

 

作者:莊公公

莊公公
欲練神功,必先自宮 作為公公,最愛指點別人行房 若有日不幸中風,我會希望係馬上風

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 214189
Date: 2021-02-14 20:12:09
Generated at: 2021-06-20 21:21:01
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/02/14/214189/偷來的故事