左膠想像的國情

政治 / 最新文章綜覽

臨訓前,不如諗下呢個問題?

好多人係clubhouse 聽到啲中國人講中國,批判中國既力度之大,之狠,之勁,勁到光明頂咁既級數就話中國人好勁。點知,有一個與會者就回應左一句:「如果中國有1%人係有咁既insight,都有1000萬人。」在場好多人,都拍手叫好。然後就話,中國有希望。

好啦,我係時候潑冷水。係香港,七百萬人只出一個陶傑,有1%人係好勁好勁,都有7萬人。但,有99%既人,都係小粉紅,又或者好似香港既人咁,唔思考,人地叫佢做咩就做咩, 去邊就去邊,你覺得,99%既人力量大,定係1%既人力量大?封牆之後,中國人係咪繼續生活如常,飲喜茶玩抖音,出國爆食爆買,如常生活,歲月靜好,hoping against hope 政權唔會搞到佢,過小日子? 由1989年,香港人成日以為中國而家係咁,係因為中國人未覺醒,佢地覺醒左,力量就好大。其實,佢地幾時先知道,中國人唔係未覺醒,而係知道點樣過生活,先至最舒服,先選擇呢種生活狀態?

今日赤口,我依然冇變。我睇唔起既,係左膠對中國人既幻想,從來都唔現實。到真係有中國朋友既我,同佢地講真話既時候,佢地就接受唔到,覺得自己讀書比我多,話我冇料扮四條。繼續呃香港人。香港人,如果你願意繼續畀人呃,你會知道,你地下三代,會承受咩苦果。

 

Become a Patron!

 

作者:健吾

健吾
專欄作家、記者、編輯……商業電台節目《903國民教育》、《光明頂》主持,香港中文大學日本研究學系講師。著書超過40本。email:[email protected] |Facebook: facebook.com/kengopage |微博:t.sina.com.cn/kengowrites

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 214197
Date: 2021-02-14 23:16:31
Generated at: 2021-04-14 12:37:27
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/02/14/214197/左膠想像的國情