不如政府防疫專家唔好出事先落街?平日去下餐廳戲院做下消費者?

 

 

新冠肺炎疫情持續,位於尖沙咀新世界旗下K11 MUSEA 餐廳「名潮食館」有員工染疫,更成為超級傳播者。

港大微生物學系講座教授袁國勇一句「鮮風不足」,被各方「廣泛引用」,商場業主新世界更加以此為名單方面終止租約,無視租戶所用工程公司都由業主介紹。

袁國勇係一位優秀學者,佢習慣喺學術期刊被引用,佢以為政治生態、商業社會同埋傳媒嘅世界,係好似學術界咁樣,引用嘅時候唔可以扭曲結論,唔可以斷章取義。

身為一名學者,佢每每爆疫出事之後,到事發地點視察,然後發表觀察評論,但係佢嘅評論,有幾多人真係研讀完之後做跟進研究然後制定有效措施?無。

就好似今次,佢已經講到明,「名潮爆疫有兩大可能,包括短距離空氣傳播和食具交叉感染」(明報),然後按此提供一個在場觀察:「店內部分位置空氣流動低」。點知全部人唔係利用佢呢個觀察真係做研究,而係業主賴租戶自己搞成咁累街坊然後判死刑終止租約,我反而真係想知,個別租戶係咪可以改動舖位嘅空調系統。

其次教授本身根本無觀察到食肆客人,乃至商場其他遊人嘅行為。新冠肺炎作為一個飛沫傳染嘅病,人與人之間點樣接觸,係傳播關鍵。

教授請你去唔同餐廳食下野,去貴價野都唔好包房,坐大廳,你睇睇啲好高貴嘅食客,有啲人食到咁上下走來走去,去廁所、講電話、同部長吹水,好不熱鬧,全部唔戴口罩,成間餐廳俾佢播滿口水;去啲平民餐廳,唔食都好,你望入去,睇下啲人點樣搭檯,或者所謂「隔籬檯」嘅隔籬可以幾咁近,而嗰塊咁嘅膠板,遮檯唔遮人係幾咁形同虛設。

喺消費嘅過程當中,去多兩轉廁所,行多幾次附近社區,教授你應該會觀察到,呢啲行為每一刻都發生緊,諗住點防,定唔防,定係好似今次咁,講完樣嘢出來,然後業主終止租約,就好似個社會為防疫做左好多野咁?

 

作者:容樂其

我覺得總編輯都有得出文係常識囉!

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲介紹】耍帥動作射擊遊戲 《Gungrave G.O.R.E》無限子彈變型棺材爽爆殺敵 by 五木
    主打耍帥和爽爆的動作遊戲,除了《Devil May Cry》外,還有另一個系列《Gungrave》(銃神)。新 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • 十全女生續集:這些女孩那有這麼完美(麥明詩、彭匡怡、李海瀅、湯振玲) by 無神論者的巴別塔
    其實十全女生構思,係源自《火鳳燎原》「十全呂布」,加上有人以十項優點黎形容石臻善,貪玩之下才用呢種形式寫落去。不過要從每一位女性都找出十個優點實在有點勉強,所以今次決定拋開呢條規則寫得輕鬆啲。…
  • 《鋼鍊》「等價交換」根本不是真理 by 方潤
    很多人提及《鋼》,都是提及等價交換原理,甚至以為《鋼》就是教人等價交換,其實是大謬。因為《鋼》的每一集都有這段開場白,由主角兩兄弟讀出:「人不作出犧牲,就不會得到任何回報,想得到一樣東西,就必須付出同等的代價。這就是煉金術的基本原則 - 「…
  • 語言陷阱(上):闕義、歧義、含混 by 楊梓燁
    這種因為語法結構的問題,而造成一個語辭(詞語、字、句子)在某語境裡有兩個或以上的意思,便叫做「語法歧義」。這種歧義的其他例子,例如有「求學不是求分數」,可以理解成「求學,不是求分數」,又可以開玩笑地理解成「求學?不,是求分數!」。又例如算命…
  • 【隱世清幽】愉景灣橫山徑 by 白恩樑
    愉景灣横山徑無咩人行(一個山客都遇唔到),可能唔出名又唔係上山頂KILL BILL,夠野外、難度低、唔係鋪晒石屎但又好好行,真行山徑,唔係咁多,要感謝管理員維護得呢條山徑好好。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 214417
Date: 2021-03-02 18:02:53
Generated at: 2022-11-26 23:43:28
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/03/02/214417/不如政府防疫專家唔好出事先落街?平日去下餐廳