30歲未結婚又有乜好驚?

 

「細細個果陣呢,我最想就係30歲前結婚,35歲前生仔。」我說。
「吓,你過咗喇喎!」朋友阿花說。
「想同做不嬲都係兩回事嚟㗎啦,而且過咗30歲就好似Mario食咗無敵星星咁,乜都唔驚㗎喇,隨緣啦。」我說。
「喂,唔好咁灰啦,唔好咁快放棄呀。」阿花說。
「我無放棄喎,只係年紀到咗咁上下,經歷得多,諗法就會唔同咗,好多嘢都睇化咗,順其自然啦,最緊要自己開心。」

老老實實,我從來都無擔心過自己會嫁唔出,而家咩年代呀?女人唔使靠男人養㗎喇,我自己都養得起自己啦,以前就話女人一生嘅成就就係嫁個好老公啫,而家唔係㗎喇,女人都可以有自己嘅事業,追求夢想/理想,當然亦可以追求愛情,做一個幸福嘅家庭主婦都可以係一個目標嚟,分分鐘仲難過要做CEO,因為愛情唔係付出就有回報,亦唔係一個人就做到,仲有好多其他因素影響。

我唔係事業型女性,我都想要愛情,但我真係接受唔到是但搵一個就算,寧缺勿濫呀,可惜就算我唔擔心,唔知點解身邊嘅人都會好替我擔心,一時話要介紹啲所謂「筍盤」畀我,一時又要我轉造型,改頭換面,其實我真係幾滿意現狀喎,好彩我都唔係一個會受人控制嘅人,亦唔會為咗滿足其他人對自己嘅期望而委屈自己,因為人只會得寸進呎,單身就催你拍拖,拍拖就催你結婚,結婚就催你生仔,生完仔又催你生女,我當然知道佢地係「關心」我,但我都係想按返自己步伐慢慢嚟。

其實如果唔打算生小朋友,遲婚/唔結婚真係無乜問題,無錯,如果真係想生小朋友,最好就35歲前生,復原快啲,BB又健康啲,但而家科技先進,其實過咗35歲都一樣生到嘅,有啲嘢真係逼唔嚟,感情同生仔都一樣。

30歲之後最大嘅領悟就係以自己為先,照顧自己嘅感受係最重要,要令自己過得開心快樂,然後跟據吸引力發則(我亂講XD),就會自然會吸引到更多快樂嘅人同事。好簡單,兩個女人,一個成日笑,一個成日苦瓜咁款,係人都揀笑果個啦係咪先?然後可能有人問:「如果笑果個好醜又無身材呢?」ER…我決定呢條問題交畀男讀者們回答XD

 

P.S. 最近終於有時間同心情寫番文,大家久等了!

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 「媽劇停」之苦 by 小盛女
    最緊忙緊咩?忙緊請人,你無睇錯,我終於可以請人喇!唔使再一個人頂晒所有嘢,好感動!起初我滿心歡喜,以為會有好多CV send過嚟,點知原來10份都無,仲要有幾份係印度人,我唔係歧視佢地,只係唔識中文真係搞唔掂,好難勝任「媽劇停」嘅工作。…
  • 《彼岸島》絕對是我人生中看的其中一套最令我無言的漫畫。 by 鵝鑾鼻燈塔
    如果你沒有看過,恭喜你,你的人生是完全沒有任何損失的。這種比狗血更狗血的劇情,永無休止又不斷無限loop的橋段,看了也想把自己雙眼也插盲。簡單來說,主角不論做了甚麼,也無法打死早已不死的吸血鬼之王,只能眼看自己的同伴一個又一個的死去(有時甚…
  • 小王子與狐狸 by 肝醣爆裂
    電影版小王子和原著風格甚遠,不合我胃口。小王子原著是大人也讀得懂的童書,電影版是真的給小孩子看的。電影中有一半 […]…
  • 琴日我第1次約PTGF,有感而發(利申23歲男) by losing her was blue
    話說前日放假,無聊係IG到禁下ptgf呢樣野睇下。我就咁睇,行個街,睇場戲,全部都收人幾百蚊個鐘。但我見到個tag有成4萬幾個post。係個刻,我就知道,原來真係有人會幫襯。係到我想講句,多謝哂你班仆街毒撚/9公係到成日頂爛市,做壞規矩,寵…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215122
Date: 2021-04-09 23:10:35
Generated at: 2022-07-03 11:34:16
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/04/09/215122/30歲未結婚又有乜好驚?