死老豆嗰個係我!班「長輩」煩夠未?

 

 

唔知有幾多人記得2016及2017年有好多學生自殺,除咗讀書壓力、學校欺凌、失戀外,其中一個令好多學生感到情緒困擾嘅問題就係佢地嘅父母。私下同年輕人傾計,好多父母無好好理過仔女嘅「感受」,係中國儒家思想下父母同長輩哩啲身份都係既得利益者,所以係教育上一代代洗腦式灌輸孝順父母及尊敬長輩入年輕人個腦,無視人類係有陰暗面而聖人化咗佢地,就算錯都要體諒及接受,就係因為佢地始終係生你地嗰個、佢地都咁老啦~咁仔女有無得選擇出唔出世?又有無得揀邊個係父母先?又有幾多父母真正係生育前去思考帶個生命嚟世上個意義係乜?好多不知所謂嘅父母覺得自己辛苦養大個仔女就大晒,仔女就晒佢地之餘仲要孝順係天經地義,真正天經地義嘅係佢地養育及關愛仔女,令到佢地身心都得到照顧及溫暖呀,因為係佢地決定生嘅自然要承擔返個基本責任,唔使話好富貴而係盡力俾仔女感受家庭溫暖再覺得生存係幸福嘅事。但好多都當得仔女係扯線公仔、發洩對象、防老侍從、又或乜都唔係純粹有兩個臭錢俾你有得食有得住有得讀書生存到就算,然後就一堆「我辛苦生你出嚟」、「唔係我你有今日」、「供書教學」等明明就理所當然嘅原因嚟撻啲仔女去綑綁佢地再加上道德枷鎖同情緒勒索嚟迫到仔女就犯聽話同合理化地受委屈,無視仔女都係人都有自己思想都有自己感受。

 

從來都反對愚孝,都理解係傳統教育下好多人接受咗儒家框架而接受唔到被推翻。但人性總有好多陰暗面,敢於正視先會保護到自己同身邊人。尊敬哩樣嘢從來都只會對值得嘅人做,啲嘢係應該相向㗎,乜都因為人地老就去體諒好,佢地咪恃老行兇得寸進尺囉。受儒家思想影響得好緊要嘅韓國同日本,打個係公車唔肯讓座嘅後生仔哩啲新聞都出過啦~

 

之前家父離世,同一個親友交代我已經處理好身後事,佢竟然未得同意下將我電話俾其他我都唔知係邊個嘅親友而被煩去問哩樣嗰樣,拋低一個訊息叫佢唔好無問過我就將我電話俾人然後唔再聽佢電話,佢就搵佢個仔幫佢俾訊息我其中一句叫我體諒佢老人家已經老,係事件上我先係需要安慰或幫忙嗰個呀,老就大晒可以咁無教養唔識尊重人呀?仲要一個身心疲倦嘅人顧返佢感受呀?老人家就有感受而我嘅就被無視嘅?對唔住都無句呀有無家教?我都未計佢係我由細到大嘅唔尊重同言語傷害呀!我個養兒防老唔生性又固執又唔聽人講但又蠢又要依賴我嘅仆街老豆離開都有一堆爛攤子要我處理,有人叫我放下同放過自己,講就真係好易,正在痛苦嘅係我放乜鬼下呀?件事我過渡咗自然就唔再呻啦,一句「放下、放過自己」就將「呻下」哩個情緒發洩都變成罪封我釋放嘅路而感到更抑鬱呀~唔想聽就唔好用懶正面嘅所謂道理迫死人,真係明唔係個個都接到好負嘅能量㗎~另外「佢始終係你老豆,有佢先有你」真係難聽過粗口,家陣有得揀出世同揀老豆咩?

 

最後想講好重要嘅嘢,安慰人唔係容易都唔可以亂嚟,其中同理心好重要,下面有YouTube link簡短而精結咁講同情和同理嘅分別,往往同情當安慰只會更傷害人,At17嘅Ellen都講過作為情緒患者嘅陪伴者係好難。正能量唔會話完全唔啱,過度嘅正能量係離地又迫死人,又有種放負係暗黑正能量,講事情真相俾人有釋放嘅空間係救到好多人嘅心靈。

 

👇🏻什麼是同理心:

作者:歷琦

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 朋友,並唔係要嚟搵笨㗎! by 小盛女
    「未諗㗎,都係落吓FB、Google廣告果啲,我畀啲相同價錢你,你幫我執吖。」Grace說。 「你係想我幫你整?你話我知總共要整幾多樣,幾時要完成,我再quote個價畀你啦。」我說。 「唔使咁大陣象!我哋咁熟,想你幫吓手咋,好簡單啫,你…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
  • 《無限斜棟有限公司》的政治意味 by Terence Yun
    除了三人家庭背景在暗示著一些政治符號外,其實這個三角戀也是一種暗示,盧慧敏周璇兩人之間,兩位男方常強調要求盧決定選擇其中一個,但盧知道兩人都是她的所愛,不能沒有任何一個,不可以失去其中一個,所以盧非常強調不願意選,不想選擇,她只想唯持現狀,…
  • 被憶起是一種幸福 by 六月的物管
    K:「你記唔記得華太?」 獨撚:「記得!好似對妳特別好;係一位有教養、好慈祥嘅長者,無記錯都應該有90幾歲。」…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215177
Date: 2021-04-11 23:21:26
Generated at: 2021-05-18 07:43:02
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/04/11/215177/死老豆嗰個係我!班「長輩」煩夠未?