有人問:英國報警係咪無用?

 

有人問:英國報警係咪無用?

答案係:通常即刻係無乜用,因為英國地方太大,只要警察黎到之前佢走左,係好難搵得返,我唔係講笑,一個全身黑衣嘅黑人戴埋黑口罩只要佢站在暗角唔出聲唔打開眼,你真係無本事搵得到佢,就算俾你搵得到,你都跑唔贏佢(你知英國啲警察幾肥架啦,重要加廿磅裝備,點跑呀?),所以捉賊嘅效率真係窄窄地。

另一方面,就算影到佢個樣,其實都好難捉到。因為英國係無身分證呢樣嘢,而警察係唔可以好似香港咁隨便stop and search,呢啲犯隨時係連入境紀錄都冇,佢哋每日在不同地區犯案,今個星期玩完倫敦、下星期去爆曼城、下下星期爆牛津再打個白鴿轉爆埋劍橋然後一路向北爆到上愛丁堡,要搵佢地簡直係大海撈針…

咁報警有冇用呢?

答案係有用嘅。

報警會開左file先,那個地方報警越多,就會越被警察重點關注,可能擺多隻天眼、又或是加緊巡邏,長遠而言係有效嘅。

其次係起碼呢條友入左檔案先,上面我講過警察唔可以隨便stop and search ,但上有政策下有對策,警察就會好鍾意在地鐵站擺路障。捉咩呢?捉逃票— 呢啲小偷強盜絕對唔會乖乖買票,一捉到逃票就可以查佢身份,再睇下佢是否在逃,而鐵路範圍燈火通明再佈駐重兵也是插翼難飛。你唔好以為我講笑,呀姐我都係靠捉逃票拉左個殺人犯。

所以,去到英國出事就報警啦,雖然無即時作用,但日子久了還是會有幫助的。

 

作者:英國警花

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215612
Date: 2021-04-27 22:03:28
Generated at: 2021-06-23 14:06:35
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/04/27/215612/有人問:英國報警係咪無用?