有人問:英國報警係咪無用?

 

有人問:英國報警係咪無用?

答案係:通常即刻係無乜用,因為英國地方太大,只要警察黎到之前佢走左,係好難搵得返,我唔係講笑,一個全身黑衣嘅黑人戴埋黑口罩只要佢站在暗角唔出聲唔打開眼,你真係無本事搵得到佢,就算俾你搵得到,你都跑唔贏佢(你知英國啲警察幾肥架啦,重要加廿磅裝備,點跑呀?),所以捉賊嘅效率真係窄窄地。

另一方面,就算影到佢個樣,其實都好難捉到。因為英國係無身分證呢樣嘢,而警察係唔可以好似香港咁隨便stop and search,呢啲犯隨時係連入境紀錄都冇,佢哋每日在不同地區犯案,今個星期玩完倫敦、下星期去爆曼城、下下星期爆牛津再打個白鴿轉爆埋劍橋然後一路向北爆到上愛丁堡,要搵佢地簡直係大海撈針…

咁報警有冇用呢?

答案係有用嘅。

報警會開左file先,那個地方報警越多,就會越被警察重點關注,可能擺多隻天眼、又或是加緊巡邏,長遠而言係有效嘅。

其次係起碼呢條友入左檔案先,上面我講過警察唔可以隨便stop and search ,但上有政策下有對策,警察就會好鍾意在地鐵站擺路障。捉咩呢?捉逃票— 呢啲小偷強盜絕對唔會乖乖買票,一捉到逃票就可以查佢身份,再睇下佢是否在逃,而鐵路範圍燈火通明再佈駐重兵也是插翼難飛。你唔好以為我講笑,呀姐我都係靠捉逃票拉左個殺人犯。

所以,去到英國出事就報警啦,雖然無即時作用,但日子久了還是會有幫助的。

 

作者:英國警花

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【遊戲攻略】解鎖二三艘潛艇教學 《Monster Hunter Rise》刷國王獨角仙悶到瞓著 by 滅盡殺手
    早兩日我哋嘅一篇小知識技巧篇入面有提到要盡快解鎖收集道具必備嘅潛水艇,雖然做村任好快就會有第一隻潛水艇,但係要 […]…
  • 【憂傷的嫖客】「環保吹」 by 菠蘿
    某天下午,就在我們對一樓一場所集中地進行實地考察的時候,遇見了一行三人、正在「洗樓」的嫖客小隊。所謂洗樓,就是嫖客在一樓一鳳姐集中的大厦,向每個鳳姐單位門口按鐘、逐個審視,直至他們遇上合眼緣的鳳姐,與她們進行交易為止。而這三人有別於一般的嫖…
  • Zopiclone——傳說中的安眠藥「白瓜子」 by 小小藥罐子
    Zopiclone,可以讓人入睡大約6至8個小時,所以,一般建議連續入睡至少8個小時,避免出現「宿醉(Hangover)」的機會。所謂「宿醉」,簡單說,透過安眠藥入睡後,如果睡眠的時間不夠長的話,醒來後,仍然可能會覺得睡意未散,頭昏腦脹,影…
  • AOC ? 真的重要嗎? by 呀刁
    首先,讓筆者解釋一下甚麼叫「AOC」,好讓讀者跟我能在同一個平台思考。報上「AOC」,即是報上自己的戀愛狀況及戀愛次數。例如某女報上「A3」,即是指她目前單身,過去曾談過三次戀愛。其實,「A」是指 「Available」,即是單身的意思;「…
  • “YO” 已經成為同大學生的價值劃成等號 by 筆知所謂
    大學係社會既縮影,只有兩種人係會成功同埋受歡迎,第一種係善於社交既人,大學叫做YO,只要你夠YO,你係大學入面夠多朋友,咁你既價值就可以確立,好似明星咁樣人人都識你,住hall又識,自己個學系又識。第二種人就係交際力普普通通或者係唔主動交際…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215612
Date: 2021-04-27 22:03:28
Generated at: 2022-09-26 09:52:47
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/04/27/215612/有人問:英國報警係咪無用?