人愈大愈難搵工?

 

 

「喂,你仲想做幾耐廢青,究竟有無搵工㗎?」朋友阿花說。
「我有搵㗎,send咗幾十封cv喇!工都見咗五、六次,不過無聲氣咋嘛。」我說。
「咁疫情都有啲影響,失業率都高咗,不過最近個市好似好番啲,加油啦!」阿花說。
「疫情係其一啦,其二我覺得人大咗人工高咗,工都難搵啲,我個爛鬼title仲要無升過,跟本同個人工唔match,直接跳級apply啲senior位又好似唔夠經驗。」我說。
「咁你唔好再做細公司啦,得你一條友升鬼咩,搵間大公司啦。」阿花說。
「係人都想做大公司啦,有先得㗎…」我說。

話咁快我都已經搵咗幾個月工,雖然唔算係好急咁搵,因為仲有freelance做吓未至於無錢開飯,但係一路都無offer都有啲灰心,以前真係見親都多數請,仲可以喺度揀做邊份好,仲會懶叻覺得自己果陣準備充足,面試表現好所以請,但而家會諗係咪純粹果陣人工低呢?或者好彩遇到公司急要人呢?最慘係最近份份工嘅HR/management見工果陣都顯得好有興趣,講到好大機會有second in咁,但最後又係等,寂寞到夜深…

過咗30歲,好多嘢都要認真思考吓,因為時間話多唔多,話少唔少,好似已經無咩時間再去hea咁,成日都聽話外國啲人呀隨時都可以揹個backpack就放自己一年break,但係香港人呢?你幾個月無返工已經畀HR問到你口啞啞啦,局住要話自己讀咗啲乜乜課程/做兼職/freelance,點解唔可以直接話我想休息抖抖?因為佢哋會覺得你懶,唔夠勤力,唔夠搏命,work life balance?食得㗎?

身邊好多朋友都開始讀master或者係其他有cert嘅課程,我真心好佩服佢地,返完工散晒都仲有心力去讀書,我都有試過去讀Photoshop同AI,因為而家啲工成日要Marketing人做埋design個位,但我真係好唔鍾意,學咗都無乜點用過,好快已經唔記得晒,Digital marketing嘅嘢keep住都變緊,真係去讀個course嘅話讀完都過咗氣,而且實戰機會其實更重要,而返工就係有最多實戰機會。

有啲工作上嘅前輩都有提點過我唔好浪費時間,唔好煲劇睇動畫,做多啲對自己有益嘅事,增值自己,吸收知識,唔係第時就會後悔,其實我都明白,但人總有懶散嘅時候,橡根吓吓扯到行都會斷,所以而家就當係邊搵工邊休息,多啲陪屋企人、另一半、朋友同埋好好享受自己獨處嘅時刻,一個人煮吓嘢食、做吓瑜伽、寫吓文,每日都過得好充實。

一世人流流長,就算第時有幸爬到上高位,賺到好多錢,都未必買到而家嘅輕鬆同快樂。人生就係不斷用時間同快樂去換錢,然後再用錢去買番啲時間同快樂番嚟,其實都幾可笑。

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 朋友,並唔係要嚟搵笨㗎! by 小盛女
    「未諗㗎,都係落吓FB、Google廣告果啲,我畀啲相同價錢你,你幫我執吖。」Grace說。 「你係想我幫你整?你話我知總共要整幾多樣,幾時要完成,我再quote個價畀你啦。」我說。 「唔使咁大陣象!我哋咁熟,想你幫吓手咋,好簡單啫,你…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
  • 《無限斜棟有限公司》的政治意味 by Terence Yun
    除了三人家庭背景在暗示著一些政治符號外,其實這個三角戀也是一種暗示,盧慧敏周璇兩人之間,兩位男方常強調要求盧決定選擇其中一個,但盧知道兩人都是她的所愛,不能沒有任何一個,不可以失去其中一個,所以盧非常強調不願意選,不想選擇,她只想唯持現狀,…
  • 被憶起是一種幸福 by 六月的物管
    K:「你記唔記得華太?」 獨撚:「記得!好似對妳特別好;係一位有教養、好慈祥嘅長者,無記錯都應該有90幾歲。」…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215620
Date: 2021-04-28 05:47:21
Generated at: 2021-05-18 07:43:03
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/04/28/215620/人愈大愈難搵工?