究竟last day 要唔要派散水餅?

 

「我公司個小鮮肉要辭職喇,做咗幾年同事,點都有啲唔捨得,所以大家送晒禮又請食佢食飯。」朋友晴晴說。
「哎呀,你以後返工咪無晒動力囉?」我說。
「唔講呢啲住啦,重點係佢last day竟然無派散水餅呀!」晴晴驚訝地說。
「吓?係咪佢太細個,無見過人last day,唔知要派餅呀?」我說。
「Of course not!餅都食過幾次啦,我見佢好似無買仲溫馨提示佢,點知佢都無反應,仲有佢之後只係返兼職但竟然扣晒所有假,一星期就走!留咗一堆屎畀我哋執!」晴晴說。
「咁絕…」我說。

出嚟做嘢好多時都有啲潛規則,無講到明,但人哋會預咗你做,last day派散水餅都算係其中一樣,其他就例如係新同事第一日返工會同佢食welcome lunch,去完旅行要派手信等等,你唔做,無人會話你錯,但係做咗會好啲,其實都係啲人情嘢,睇你識唔識做。

如果份工做得唔長,probation都未過,咁就梗係唔使派啦(雖然我都見過有人照派),但係如果做超過一年,我就一定會派,老土啲講句,做得同事都算係一場緣份,無論中間開心唔開心都好,一齊相處嘅時間都長,分分鐘仲對得多過屋企人,呢件散水餅就當係我答謝佢哋一直以來嘅照顧。

感性完就去返理性層面,呢個社會一直都係識人好過識字,我會希望大家好嚟好去,因為你永遠唔會知道第時有無機會見返呢堆人,你亦唔知道將來會唔會有一日突然間要搵某某幫忙,多個朋友點都好過多個敵人。

至於派咩餅又係另一門學問,要睇同事多唔多,如果多就派平啲嘅嘢,或者啲獨立包裝嘅嘢食,因為人多派餅係有啲麻煩,我見過有人拎住成七、八盒西餅,逐件派,睇見都覺得佢辛苦,如果同事人數少,感情又好就可以派啲貴嘢或者心思嘢,anyway,都係一份心意,大家開心吓。

至於扣唔扣假走,我就通常睇我同啲同事嘅感情有幾好,同埋新工有幾趕,自己想唔想休息等等,正常都會留少少時間handover,當然你可以話都辭職啦,使乜理咁多,日日hea住做等出糧,或者扣晒假即日走都得啦!都係果句,無話唔得,除非公司唔畀,有啲公司係一定要一個月通知期,寧願補返錢畀你,同樣地亦有公司會逼你扣晒啲假提早走,因為驚你留喺度搞搞震,所以真係間間唔同做法。

識做人,喺職場上點都會易過好多,禮多人不怪,老土但永遠啱用。

 

P.S. 暫時我聽過最慘嘅係last day買完過千蚊散水餅仲要畀人屈請所有同事食lunch…我以前通常last day係同事請我食lunch,我派餅,有來有往,你哋呢?

 

 

作者:小盛女

小盛女
80後中環打工妹,誓要追求work life balance的生活,並當一個幸福的食家。FB PAGE:https://www.facebook.com/littlevibrantgirl

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

  • 【PR】開放世界獸人 x 功夫動作 RPG《BIOMUTANT》今月推出多平台對應 by VJGamer
      Epicsoft(Hong Kong)Limited 今日宣佈,由 Experiment 101 […]…
  • 朋友,並唔係要嚟搵笨㗎! by 小盛女
    「未諗㗎,都係落吓FB、Google廣告果啲,我畀啲相同價錢你,你幫我執吖。」Grace說。 「你係想我幫你整?你話我知總共要整幾多樣,幾時要完成,我再quote個價畀你啦。」我說。 「唔使咁大陣象!我哋咁熟,想你幫吓手咋,好簡單啫,你…
  • 正常生活 by 健吾
    當我看到新聞評論,大家都在一面倒的討論感染者的「私德」不檢,導致大家連假都沒了。這樣子的狀況,似曾相識。就好像是,當愛滋病流行之時,「普通人」、「未感染者」把所有同性戀者的性慾當成是罪,只要你有「性行為」,你就是錯。…
  • 《無限斜棟有限公司》的政治意味 by Terence Yun
    除了三人家庭背景在暗示著一些政治符號外,其實這個三角戀也是一種暗示,盧慧敏周璇兩人之間,兩位男方常強調要求盧決定選擇其中一個,但盧知道兩人都是她的所愛,不能沒有任何一個,不可以失去其中一個,所以盧非常強調不願意選,不想選擇,她只想唯持現狀,…
  • 被憶起是一種幸福 by 六月的物管
    K:「你記唔記得華太?」 獨撚:「記得!好似對妳特別好;係一位有教養、好慈祥嘅長者,無記錯都應該有90幾歲。」…
  • 如何成為護士?(包括登記護士與註冊護士) by Su子
    呢篇野係寫俾考完DSE,有志投身護理界既所有同學。…
歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215669
Date: 2021-05-02 14:43:46
Generated at: 2021-05-18 08:08:38
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/05/02/215669/究竟last-day-要唔要派散水餅?