被憶起是一種幸福

 

前同事K whatsapp 獨撚;心諗好耐都無聯絡,唔通叫我買倫金、保儉,真係搵我幹嗎?

K:「你記唔記得華太?」

獨撚:「記得!好似對妳特別好;係一位有教養、好慈祥嘅長者,無記錯都應該有90幾歲。」

K:「嗯!前幾日,華太打電話俾我話會所電話打極都唔通嗌唔到外賣,所以就打我嘅私人號碼落order。」

獨撚:「吓,咪玩啦!我哋都走咗差唔多5年!」

K:「我都嚇咗一跳!因為離職之後,佢仲請咗我去XX會食飯兼shopping。當日,佢知我裸辭就話叫佢親人介紹工作俾我,又話不如幫佢個大仔手。當時,盛情難卻又心急搵工 ……。最後,幫咗幾個月就頂唔順……唔想講舊老細唔好,只係覺得對華太唔好意思。」

獨撚:「唉!傻女,人情債最難還!咁你最後有無幫佢落order ?」

K:「都係舉手之勞,幫得就幫!有人記得你、信任你,搵你幫手都係一種幸福。雖然,華太嘅記憶停留喺過去,咪當 update 下近況。華太知道我啲長輩走晒,所以私下唔介意我稱呼佢做婆婆。逢年過節,我都會寄賀卡、send 短訊,或者託大仔幫忙送禮;直至華太記性轉差唔係咁記得我,無再覆訊息,加上疫情下唔方便聚餐見面,先斷咗聯絡。」

K:「其實,好掛住華婆婆!佢打俾我,我真係超開心、好surprise。Touchwood ,知道佢健在、身體健康又精靈、對答如流……真係一份意外嘅禮物!」

獨撚:「唔怪得嗰時阿姐眼紅妳!係會所做咗咁短時間,啲客記得妳之餘又 keep 住聯絡。妳真係傻女!滴水之恩,湧泉相報。我都唔知鬧唔鬧妳好,江湖險惡留番啲心眼俾自己。講真搵我咩事?講明先金融、保險免問。」

K :「今日唔知聽日事,想見就見、想食就食……。近期發生太多事,我唔想有遺憾!」

獨撚:「食飯無問題!放心,我無打算移民同打(Four 兄)!哈哈!」

人生中能遇上多少貴人扶持?遇上,係彼此嘅福氣。如果,華婆婆有緣看到的話;希望她知道有位傻女掛念之餘,亦默默衷心祝福婆婆一生快樂、安康 。

作者:六月的物管

真係做左六個月物業管理

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 215906
Date: 2021-05-16 03:07:18
Generated at: 2021-06-20 21:09:00
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/05/16/215906/被憶起是一種幸福