【職業安全】英國警花分享:防刺背心唔係咁著. . .

 

我見到高登出post話警察出動防彈背心,我作為英國嘅警察,我就出黎同大家講兩句啦。

*我講到明先,呢個係純粹職業安全討論,大家唔好諗多左。*

 

我要在最開始講嘅係:呢啲唔係避彈衣,而係防刃背心,專門保護前後要害,我地英國警察每次出更都係必須著類似的防刃背心。

留意一點嘅係防刃背心必需要蓋過肚,同戰術腰帶連成一線,先有保護效果。你見到最前嗰位著到李彩樺小背心咁打出個肚,好易俾人拎刀仔由下一插再打橫拉就跌晒啲野出嚟。喺英國嘅話佢應該死左九世,可以重新投胎做多九次狗。

 

(唔會見到恤衫)

 

至於防刃背心係咪無敵呢?唔係,如果對方目標係攞命而不是一般犯人,打跑警察就逃走,防刃背心的作用就很有限。好多位置例如頸,臀部大腿等等,係背心保護唔到。就好似尋日單野咁,施襲者從背後襲擊頸部,一樣防不勝防。這一點需要在行咇時,同事之間互相具備安全意識 「watch each other’s back」尋日單野有兩個警察,一個中刀,另一個站佢隔離發緊夢咁款,完全無留意到有人靠近,呢啲情況就算有防刃背心都冇用,只會由插腰變插頸。

講到最尾,其實都係班人返工等放工,忽玩職守出operation拎OT吹水陣間去食海底撈。如果有認真做好officer safety,呢啲情況絕對可以避免,不過會認真聽書嘅,都唔係毅進仔lu….

 

作者:英國警花

閱讀後覺得好,請多多讚好及分享~:)

其他熱門文章

歡迎讚好我們的facebook page,免費資訊源源送上。

文章資訊

ID: 216527
Date: 2021-07-02 18:51:48
Generated at: 2021-08-03 23:18:33
Permalink: https://www.vjmedia.com.hk/articles/2021/07/02/216527/【職業安全】英國警花分享:防刺背心唔係咁著